Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 01. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Rabsicok járják az éledező Marcalt: jövő nyárig tart a halászati tilalom?

Rabsicok járják az éledező Marcalt: jövő nyárig tart a halászati tilalom?

Még egy évig fennmaradhat a halászati és horgászati tilalom a Marcalon, jóllehet a vörösiszaptól szennyezett folyó mentén Győr-Moson-Sopronban is kezd visszatérni az élet.

Amíg a vízügyi igazgatóság munkagépekkel takarítja a mederből a kármentesítésnél használt, közel 6000 tonna gipszet, a halőrök egymás után fogják a rabsicokat. A Marcal takarítása augusztus közepére fejeződhet be, ezt követően több őshonos halfajta visszatelepítése kezdődik. A tavaly októberi ipari katasztrófa következtében a folyó élővilága teljesen kihalt, több mint 200 mázsa elpusztult halat emeltek ki a vízből a szakemberek.

Ugyan sokszor még most is vörös a víz színe, erős lúgszennyezés már nincs a folyóban. Ébredezik a Marcal, amelyből a vörösiszap-ömlés hatására minden élőlény kipusztult.

"Kormoránok helyezkedtek el a fákon, ezért is feltételezzük, hogy szép lassan megindul az élet a folyóban, hiszen tényleg több mázsa hal pusztult el a Marcalnak ezen a szakaszán" - mondja az ÉDUKÖVIZIG igazgatóhelyettese.

A tavaly októberi katasztrófa után savazással és gipszöntéssel sikerült megakadályozni, hogy a Duna vízbázisát is károsítsa a marólúg. Vas és Győr-Moson-Sopron megyében most munkagépek dolgoznak a Marcal medrében, hogy a 6000 tonna gipszet eltakarítsák a hullámtérből.

Pannonhalmi Miklós igazgatóhelyettes, Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság:

"Építettünk fenékküszöböket, megemelve a vízszintet abban az időszakban, hogy jobban vissza tudjuk tartani ezeket az anyagokat, tehát jobban tudjuk bekavarni, beadagolni a védekezés során a felhasznált nagy mennyiségű gipszet. Ezeknek a küszöböknek a visszabontása van még hátra, és kisebb mértékű iszapeltávolítás, és ezek után befejezettnek tekinthetjük a munkálatainkat augusztus közepére."

"Itt nemcsak a Marcal károsodott, hanem a Rába és a Mosoni-Duna alsó szakasza is" - emlékeztet a győri Előre Halászati Szövetkezet vezetője. Közel 200 tonna elpusztult halat gyűjtöttek össze a győri halászok. Ugyan a Marcalon már megindult a regenerálódás, a betelepülő amurok, busák, balinok és nagyobb keszegek számára a táplálékkal gondok lehetnek.

Szilágyi Gábor ügyvezető elnök, Előre Halászati Szövetkezet, Győr: "Én mindenképpen a ragadozóhalak felé tendálnék, itt egyébként is csak a Marcalban előforduló halfajokról szabad beszélnünk, hiszen egy rehabilitációt szeretnénk megvalósítani. A keszegfélék saját maguk is megoldják a visszatelepülést, de ott ugyanúgy valószínű, hogy segítségre lesz szükség."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Földművelésügyi Igazgatóság vezetője szerint a halászati és horgászati tilalmat jövő nyárig fenn kell még tartani.

Pintér Csaba vezető, Földművelésügyi Igazgatóság,

Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Győr: "A halőrök jelenleg is 10 feljelentést hoztak, tehát a tilalmat megszegik tulajdonképpen az állampolgárok, úgyhogy velük szemben el kell járnunk. A halállomány kímélete mindenképpen indokolt, hiszen a visszatelepülő halakat egyrészt nem ildomos kifogni, másrészt ezek az alapállományát képezik a Marcal leendő halállományának, másrészt pedig egyelőre tart a felső szakaszokon az iszapmentesítés, a gipszmentesítés, tehát kevert víz érkezik még a Marcalon."

A takarítás után a rejtett ágrendszerekben kezdik majd meg a halak visszatelepítését. A Marcal teljes helyreállítása 6,4 milliárd forintba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.