Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

Ültethetünk új virágokat, eltakaríthatjuk az avart és a gyomokat, és visszavághatjuk a gyümölcsfákat. Ez azonban még nem minden, ugyanis a színes virágok mellett más hangulatos dekorációkat is elhelyezhetünk. Összeszedtünk 5 kreatív ötletet, amely minden kertet új szintre emel. Neked melyik tetszik a legjobban?

1. Kerti tó szökőkúttal

Kezdjük rögtön egy luxus megoldással. Egy kerti tó már önmagában előkelő megjelenést biztosít a kertnek, egy szökőkút pedig csak tovább fokozza ezt. A kerti tó kialakításának első és legfontosabb lépése az alapos tervezés, így hosszú idő múlva is élvezhetjük a tó hangulatát.

Amikor a tó helyét keressük, olyan területet válasszunk, amelyet nem tűz folyton a nap, de nagy fák se legyenek mellette, különben levelek és gallyak hullhatnak a vízbe. A tó méretét a kerthez viszonyítva határozzuk meg. Egy kisebb kertbe kisebb tó is elegendő, nagyobb területen viszont már úszásra alkalmas tavat is létesíthetünk.

Ezután ássuk ki a tó medrét, amely legalább 80 cm mély legyen. Ennél a mélységnél elkerülhetjük, hogy télen befagyjon a víz. Ha kész a meder, helyezzük el a tófóliát, amely megakadályozza a víz szivárgását. Miután rögzítettük a fólia széleit töltsük fel a tavat vízzel. Ezután nem maradt más hátra, mint a szökőkút telepítése.

A szökőkút típusát ízlésünknek megfelelően válasszuk ki, majd telepítsük a szökőkút szivattyúval együtt. Egy erre a célra tervezett Pentax szivattyú tökéletes megoldás lehet. Meglepő lehet, de a szökőkút szivattyúk nem csak a víz mozgatásáért és a szökőkút működéséért felelnek. A szivattyúknak köszönhetően folyamatos mozgásban van a tó vize, így gond nélkül megoldható a víz szűrése, és oxigén pótlása.

Az esztétikus látványon túl a kerti tó otthont ad a vízi növényeknek, békáknak, kacsáknak és halaknak. Ezért rendkívül fontos, hogy tisztán tartsuk a tó vizét, mert nem csak a szemünknek, hanem egy csapat másik élőlénynek is kedvezünk vele.

2. Madáretetők

Madáretetőkre elsősorban télen van szükség, amikor a madarak nehezen, vagy egyáltalán nem találnak magvakat a hóban. Ami a tavaszi/nyári kertben igazán jól mutat, az inkább egy madár lak, vagy odú. Madárodút mi magunk is készíthetünk otthon. Nem kell hozzá más, mint egy üres tejesdoboz, vagy PET palack. Ezeket utána kedvünk szerint díszíthetjük.

Ha kicsit tartósabb odút szeretnénk kihelyezni, érdemes fából készíteni, de ilyet a boltokban is kaphatunk. Amennyiben otthon készítjük el az odút, haladjunk a következő lépések szerint. Először vágjuk az oldalakat megfelelő méretre. Ezután fúrjuk ki a bejáratot az odú elejére. A lyuk mérete attól függ, hogy milyen madárnak tervezzük. Ha megvan a lyuk, szegecseljük össze az odú oldalait, majd béleljük ki mohával, forgáccsal, vagy szénával. Érdemes a bejáratot körbefesteni, hogy a madarak könnyebben megtalálják.

Miután elkészültünk, nem maradt más hátra, mint kihelyezni a kertbe. Olyan helyre tegyük, ami csendes és védett, hogy a madarak zavartalanul használhassák. Legyenek bokrok és fák a közelben, így a madarak könnyebben megtalálják. Fontos, hogy ne tegyük ablak mellé, nehogy nekiütközzenek az új lakók.
3. Szélcsengők
Ha egy valódi tündérkertet szeretnénk kialakítani, szükségünk lesz néhány szélcsengőre. A szélcsengők már egy kisebb fuvallat hatására is varázslatos hanggal töltik meg a kertet. Olyan típusú szélcsengőt válasszunk, amelyik hangja beleillik a kert hangulatába.

Ha például mediterrán stílusban gondolkodunk, válasszunk egy kagylós típust. A fém csövekből álló szélcsengők hangja a legtisztább, a fénytörős verziók pedig a szemet is gyönyörködtetik.

A kert több pontjában is helyezhetünk el szélcsengőket, legyen az egy vízforrás mellett, vagy egy pihenőhely közelében.

4. Függőleges kert

Még több növényt szeretnénk, de nem tudjuk már hova tenni őket? Ilyen helyzetekben (is) tökéletes megoldás a függőleges kert. A függőleges kert nagy előnye, hogy kis helyen (akár egy lakásban, vagy erkélyen is) elfér.

A függőleges kert tartószerkezetéhez használhatunk polcokat, léceket, vagy raklapokat. A lényeg, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

Amikor növényeket keresünk, érdemes olyanokat választani, amik bírják a függőleges elhelyezkedést, és kisebb a fényigényük. Ilyenek többek között a a borostyán, a futómuskátli, a harangvirág, de még a fűszernövények is. Ültetés után öntözzük rendszeresen a növényeket, de semmiképp ne áztassuk el őket.

5. Függőágyak

Nincs annál jobb, mint a szabadban tölteni az ebéd utáni sziesztánkat. Ehhez viszont szükség van egy kényelmes ülő vagy fekvő alkalmatosságra. Ha olyan megoldást keresünk, ami esztétikus, hangulatos és praktikus is egyben, akkor a függőágy lesz a nyerő választás.

A függőágyat szinte bárhol felállíthatjuk (vagy inkább fellógathatjuk) a kertben, nem kell hozzá más, mint két fix pont. Ez lehet két fa, vagy a ház oldala. Ha biztonságosan rögzítettük a két végét, kezdődhet a pihenés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből