Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Március 17. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Japán katasztrófa betett a svájci franknak, elképeszető erősödést produkált az alpesi deviza

A Japán katasztrófa betett a svájci franknak, elképeszető erősödést produkált az alpesi deviza

A Japánból érkező kedvezőtlen hírek miatt a svájci frank és a japán jen is elképesztő erősödésbe kezdett. A jen a jegybank beavatkozása ellenére a kritikus 80-as szint alá süllyedt a dollárral szemben, a jegyzés a 76,25-ös szintig men


A japán jen erősödése, történelmi csúcsra hajtotta a svájci frankot az euróval szemben, a frank a forinttal szemben 220-ig hanyatlott, jelenleg 218 forintot kell adni egy svájci frankért. Az euróval szembeni jegyzések az 1,26-os szintről egészen 1,2395-ig zuhantak. Ma tartja egyébként kamatdöntő ülését a svájci jegybank, a frank mozgása miatt elképzelhető, hogy még ezt megelőzően a svájci jegybank frankgyengítő intervenciót hajt végre. Egyébként az is csak rátett egy lapáttal a svájci frank erősödésére, hogy Európai Unió energiaügyi biztosa Günter Öettinger azt mondta, hogy katasztrófa következhet be Japánban. Közben az eurónak nem tett jót, hogy a Moody’s tegnap leminősítette Portugáliát.

A piaci várakozások szerint egyébként a svájci jegybank nem fog változtatni a rekord alacsony szinten (0,25%-on) lévő irányadó rátán és feltehetően nem utal kamatemelésre, mivel a kockázatkerülő befektetői hangulatban a svájci frank iránti kereslet már így is oly mértékben megerősödött, hogy félő, a svájci exportőrök versenyképessége tovább romlik, így tehát rendkívül kockázatos lenne fűteni a frank piacán a vevői oldalt. Március 3-án közölte az SNB alelnöke, Thomas Jordan, hogy a frank felértékelődése segít ellensúlyozni az inflációs nyomást, s olcsóbbá teszi az importot, jóllehet a gazdasági növekedésre nézve sajnos továbbra is komoly kockázat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.