Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Február 04. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

A válság alatt is növekedett a német befolyás hazánkban

A válság alatt is növekedett a német befolyás hazánkban

A német terjeszkedés trójai falova a Lidl és az Aldi. A két lánc rengeteg árut hozott be, jókora jövedelmet termelt Németországnak, miközben a magyar gazdálkodókat alapanyag-beszállítóvá fokozta le agresszív piaci terjeszkedésével. Az

Kifogta a helyi élelmiszer-feldolgozó vállalkozások vitorlájából a szelet a német diszkontláncok kelet-európai megjelenése. Az agresszíven terjeszkedő Aldi és Lidl a magasabb feldolgozottságú termékeket döntően Németországból szerezte be – szögezi le a Juhász Anikó és Wagner Hartmut által készített tanulmány. A két lánc üzletpolitikájának alapja ugyanis az, hogy a saját márkanév alatt forgalmazott és Németországban gyártott termékek adják a forgalom döntő többségét.

Mindkettejükre jellemző, hogy a költségtakarékosság miatt a kockázatos és drága befektetéseket szívesen elkerülik. Ezért jelentek meg sok esetben csak az uniós csatlakozást követően a volt szocialista országokban, így hazánkban is. Így várta ki például az adminisztratív és bürokratikus akadályok, illetve a vámok leomlását a Lidl Szlovákiában vagy Magyarországon. A piaci megjelenést viszont azonnal agresszív terjeszkedés követte, amit szemléletesen igazol, hogy a német élelmiszer-kivitelből egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a kelet-európai országok: a két lánc megtelepedését követő években Lengyelország részaránya 2,9, Csehországé 1,6, hazánké pedig 1,2 százalékkal növekedett a legfontosabb német élelmiszer-ipari termékek exportjában. Eközben a nagy európai országok részesedése jelentősen visszaesett, Franciaországé 3,8, Spanyolországé 2,2, Nagy-Britanniáé pedig 1,9 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.