Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Január 31. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

A világon először Pécsett próbálták ki

A világon először Pécsett próbálták ki

A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték embereken is a vörös szőlőfajták magjában található rezveratrol nevű hatóanyag cukorbetegekre gyakorolt hatását. Ennek alapján bebizonyosodott, rendszeres fogyasztása kedvező hat


A rezveratrol nevű hatóanyagot a vörös szőlőfajták magja tartalmazza. A betegek tabletta formájában és különösen nagy tisztaságban kapták. Azt még az orvosok se tudták, hogy közülük ki vett be placebót és ki valódi orvosságot. Ezt az eljárást nevezik kettős vak kontrollnak. A kísérlet egyértelműen kimutatta a rezveratrol kedvező élettani hatását.

- Az időskori elhízással járó, kettes típusúnak mondott cukorbetegségben csökkenti az inzulin rezisztenciát, az inzulin érzéketlenséget, csökkenti a szabad gyökök termelését, és javítja az inzulinnak a sejten belüli átvitelét - mondta a Pécsi Tudományegyetem, II. számú Belgyógyászati Centrumának igazgatója.

A rezveratrol hatását a rákos megbetegedéseknél is vizsgálják, külföldön már túl vannak az állatkísérleteken.

- Az Egyesült Államokban a rezveratrollal körülbelül 30-35 humán fázisú vizsgálat folyik jelen pillanatban. Van esély arra, hogy rezveratrol tartalmú gyógyszerek lesznek a piacon belátható időn belül - jelentette ki Sümegi Balázs, Pécsi Tudományegyetem Biokémiai Intézetének igazgatója.

A rezveratrol táplálékkiegészítőként régóta kapható. Egy tablettában körülbelül 3 liter vörösbornyi hatóanyag van. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.