Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2011. Február 18. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Az égbeszökő élelmiszerárak a fogyasztókat sújtják

Az égbeszökő élelmiszerárak a fogyasztókat sújtják

Az Európai Parlament állásfoglalást ad ki a növekvő élelmiszerárak világszerte aggasztó jelenségéről. Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén vitát folytatott az élelmiszerpiacok szabályozásáról és a növekvő élelmiszerárakr

'Globális szinten nem az élelmiszerek fizikai hiánya okozza a fő gondot, hanem az elszabaduló árak. Emiatt a szegények, illetve a szegény országok már nem tudják megfizetni az élelmiszert. Így az élelmiszerek inkább raktáron maradnak, ahelyett hogy méltányos áron értékesítenék azokat, vagy sajátos szociális ellátórendszeren, diszkontboltokon keresztül eljuttatnák azokhoz, akik nem tudják megfizetni a piaci árat. A magas árak a fogyasztókat, főként a szegény társadalmi rétegeket lehetetlenítik el' - fejtette ki Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja, a vitához beadott írásbeli hozzászólásában.

A képviselő hangsúlyozta: 'Három tényező együttesen okozza az élelmiszerárak durva emelkedését: a természeti csapások okozta hozamkiesés, a növekvő élelmiszer-kereslet főként Kína és India részéről és az árutőzsdei aktivitás, az árspekuláció. Itt az idő, hogy a pénzpiacok után az árupiacok is szigorú szabályozás alá kerüljenek.'

'Oroszország korábbi exportőri vagy jelenlegi importőri pozíciója alapvetően befolyásolja az európai gabona- és olajnövény piac alakulását. Az időjárásból fakadó hozamkiesés 'kínálati sokkot' idéz elő, amelyet a határidős piacok spekulációja tovább mélyít. Így létrejön az 'élelmiszerár-sokk'.

Tabajdi Csaba szerint Európának sokkal hatékonyabban kell fellépnie az árspekuláció ellen, uniós és globális szinten egyaránt. Az élelmiszerár-sokk legfőbb kiváltója a kínálat óriási ingadozása. A gabonaféléknek mindössze 10-20 százaléka cserél gazdát a globális piacon, a termelés visszaesése mégis nemzetközi pánikhangulatot képes előidézni.

'Sem a termelőkkel, sem a fogyasztókkal szemben nem méltányos, hogy az exportárak határozzák meg a belső árakat is, hiszen a termelés legalább 80 százalékát ott használják fel, ahol azt megtermelték' - fogalmazott Tabajdi Csaba.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 08:17, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésben: a kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez

A kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán helyi idő szerint szerdán mondott beszédében.

2024. Szeptember 26. 08:09, csütörtök | Belföld

Meteorológia: 10 Celsius-fokkal esik vissza a hőmérséklet vasárnapra

2024. Szeptember 26. 08:07, csütörtök | Belföld

Árvíz - Megnyitották a rakpartokat

A szükséges takarítási munkákat követően csütörtökön megnyitják a fővárosban az alsó rakpartokat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a bkk.hu/arviz oldalon.

2024. Szeptember 26. 08:05, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor: Magyarország a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni

Ha Magyarország elszánja magát, akkor a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni