Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Március 16. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Életbe lépett a diszkórendelet

Életbe lépett a diszkórendelet

Mától hatályba lépett a diszkórendelet, amely azt célozza, hogy a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbak legyenek, és hogy a jövőben ne történhessen a West Balkánihoz hasonló tragédia. A rendelet a tömegtartózkodásra szolgáló

A legfontosabb változtatás, hogy a szervezőknek már nem csupán bejelentési, hanem engedélykérési kötelezettségük is van. Zenés, táncos rendezvény tehát csak rendezvénytartási engedély birtokában tartható, amelyet a helyszín szerinti települési vagy Budapesten a kerületi jegyző állít ki. Az engedély pedig csak akkor adható ki, ha a kérelmező megfelelt azon szakhatósági elvárásoknak, amelyeket a népegészségügyi intézet, az építésügyi és tűzvédelmi hatóság, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség és a rendőrség támaszt a rendezvénnyel szemben-írja a lap. Ugyancsak fontos szigorítás, hogy a szervezőnek az engedély iránti kérelemhez többek között egy biztonsági tervet is csatolnia kell, amely világosan meghatározza a belépés és eltávozás rendjét, a kiürítési, menekítési tervet, a biztonsági követelmények érvényesítésében közreműködők számát és tevékenységének leírását, valamint szabadtéri rendezvények esetében az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését is. A kérelmet 20 napon belül bírálják el.

A rendelet kimondja továbbá, hogy a rendszeres rendezvények helyszínét a hatóságok - az építésügy kivételével - egy éven belül legalább egyszer kötelesek ellenőrizni olyan időben, amikor éppen nem tartanak zenés, táncos rendezvényt. Ha a helyszín nem felel meg a szigorúbb elvárásoknak, a jegyző 90 napra megtilthat mindennemű zenés, táncos rendezvényt. Emellett a rendelet azt is előírja, hogy a hatóságok egy évben kétszer a bulik időpontjában is ellenőrizzenek, ekkor azonban a lehető legkisebb mértékben szabad csak zavarni a rendezvény résztvevőit. A hatóságok akár menet közben is felfüggeszthetnek egy rendezvényt, ha valamit nem találnak rendben a helyszínen. A kormány egyébként február végén összehangolt hatósági ellenőrzéseket rendelt el a szórakozóhelyek és zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő