Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. Február 09. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hová tűnt a kígyók lába?

Hová tűnt a kígyók lába?

Egy 95 millió éves fosszília segíthet a tudósoknak abban, hogy végre megfejtsék a sokakat foglalkoztató rejtélyt: miért nincsen lába a kígyóknak? A libanoni lelet, amelyre nemrégiben bukkantak rá, egyike annak a három maradványnak, amely

A Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban megjelent tanulmányban a szakemberek beszámoltak arról, hogy az új lelet a faj egyik képviselőjét abban az állapotában mutatja, amikor a lábak már kezdtek elcsökevényesedni. A fosszílián az egyik hátsó láb jól kivehető, ahhoz azonban, hogy a másikat is felfedezzék, már röntgent kellett használniuk a tudósoknak.

A háromdimenziós képekből végül azt a következtetést vonták le, hogy az Eupodophis descouensi nevű faj egyedeinek lába ekkor már csak nagyon lassan fejlődött, és csökevényes maradt. Erre utal az a tény, hogy a mészkőben megőrződött lenyomat alapján az állatoknak már nem volt sem bokacsontjuk, sem pedig lábujjcsontjuk.

Jelenleg a kígyók származását illetően két teóriát tartanak elképzelhetőnek a szakértők. Az egyik szerint eredetileg szárazföldi gyíkok voltak, amelyek föld alatti üregeket kezdtek ásni, és annak érdekében, hogy a föld alatt könnyebben mozogjanak, végtagjaik elcsökevényesedtek. A másik elmélet ugyanakkor azt tartja elképzelhetőnek, hogy tengeri hüllőkből alakultak ki. A vita azonban egyelőre lezáratlan marad, a tudósok pedig tovább kutakodnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 19:18, csütörtök | Belföld

Elrendelték egy magyar ügyvédnő átadási letartóztatását az olasz maffia támogatása miatt

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

2023. Január 26. 13:50, csütörtök | Belföld

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

2023. Január 26. 13:49, csütörtök | Belföld

Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó CATL első európai gyárát

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét.