Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. Február 10. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért mi viseljük a virágzó bankszektor 'terheit'?

Miért mi viseljük a virágzó bankszektor 'terheit'?

Sokak postaládájába érkezett meg a napokban az 'örömhír': a bank, melynek ügyfele megváltoztatta kondícióit, így többet fizetünk ezentúl néhány szolgáltatásért. „A bankok hallgatólagosan megegyeznek egymással és burkolt formában

Ősszel még azt hallottuk: kizárt, hogy átháríthatók a terhek az ügyfelekre. A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FEOSZ), azonban elmondta: most látták első nyilvánvaló jelét, hogy ez mégis megtörtént. A bankadó terhét egyes bankok – vagy talán mind – a bankszámlavezetés havi díjának, az eseti átutalási, az ATM-ből való pénzfelvétel vagy a bankkártya kibocsátás díjának megemelésével igyekeznek „kompenzálni” - mondta Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője.
„Teljesen egyértelmű, hogy bevételeiket akarják növelni” - fejtette ki véleményét Lóránt Károly közgazdász.

Kispál elmondta: 10-től 50 százalékig, sőt van amikor még magasabb összeghatárig terjedő emeléseket hajtottak végre egyes bankok. A sürgősségi kártyakibocsátás díja például 1000-ről 2400 forintra emelkedett. „A díjak emelésének mértékéből látszik, hogy ez nem az infláció miatt, hanem a bankadó bevezetése következtében történt” - tette hozzá a szóvivő. A fogyasztóvédők attól tartanak, hogy a többi bank is követi majd e tendenciát és azt javasolják, nézzenek körbe az ügyfelek a piacon megtalálható pénzintézetek között, hátha máshol kedvezőbb kondíciókkal találkoznak.

Lóránt Károly azonban elmondta: a bankok egymás között megegyeznek. Látszólag versenyeznek egymással, de ha utánanézünk, a feltételek mindenhol ugyanazok, csak nagyon különböző módon állítják be őket. Úgy, hogy az ügyfélnek fogalma sincs róla. „Sokszor burkolt formában is fölszámítják, azt, amit rögtön nem is érzékelünk'- tette hozzá. Például, hogy átutalásaink többe kerülnek, mint eddig vagy épp a hitelfeltételek változtak meg.
Nagyon gyakori, hogy kedvező hitelkonstrukcióval – kis havi törlesztőrészlettel – becsalogatják az ügyfeleket, majd néhány hónap múlva megemelik azt. És megtehetik. „Olyan feltételrendszert találnak ki, amit a kis ember nem lát át, egy házat építő család pedig nem arra van felkészülve, hogy banküzemtant tanuljon”- mondta Lóránt.
„Az ügyfél tájékozatlan, ezért a bankok jobb helyzetben vannak és ezt ki is használják” - zárja gondolatait Lóránt Károly szakértő. „A bankszektor pedig nem jött ki veszteségesen a válságból és akkor még finoman fogalmaztam”- mondta végül Kispál Edit szóvivő.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 19:18, csütörtök | Belföld

Elrendelték egy magyar ügyvédnő átadási letartóztatását az olasz maffia támogatása miatt

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

2023. Január 26. 13:50, csütörtök | Belföld

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

2023. Január 26. 13:49, csütörtök | Belföld

Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó CATL első európai gyárát

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét.