Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. Február 09. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Nagy siker a Szépművészeti Múzeum párizsi kiállítása

Nagy siker a Szépművészeti Múzeum párizsi kiállítása

Dicséri a nemzetközi sajtó a Szépművészeti Múzeum párizsi kiállítását. A francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacothèque de Paris-ban a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáló, a magyar állam által 1870-b

Eric Bietry-Rivierre a Le Figaro internetes kiadásában csodálatának adott hangot a magyar anyag finom válogatása, és a kevéssé ismert 'gyöngyszemek' felfedezése okán: Raffaello két képe, az Esterházy Madonna és az Ifjú képmása mellett elbűvölőnek tartja id. Jan Breughel kicsi Hegyes tájképének mesteri színezését, az id. Lucas Cranach műhelyében készült Krisztus levétele a keresztről kompozíciót és a francia klasszikus tájfestészet legnagyobb alakjának, Claude Lorrain-nek római tájképét. A Pinacothèque most látható kiállításainak bemutatása mellett külön kritikát írt az Esterházy-anyagról, amelyben a legnagyobb elismeréssel szól a budapesti válogatás minőségéről. A Le Monde-ban Harry Bellet mutatta be a Pinacothèque de Paris kiállításait, kiemelve az Esterházy-gyűjtemény jelentőségét és a szintén ott látható Ermitázsból érkezett Romanov kiállítással megegyező színvonalát, emellett dicséri a válogatás és a rendezés harmonikus mivoltát. A The Wall Street Journal viszont szebbnek és hatásosabbnak tartja a magyar válogatást az orosznál.

A május végéig látható kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai uniós elnöksége alatt. A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat nem csupán a gyűjtő főúri család művészetpártoló tevékenységére fokuszál, hanem az egykori magyar állam gyűjteménygyarapító szerepe előtt is tiszteleg. A magyar tárlat az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo félszáz remekművét mutatja be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 19:18, csütörtök | Belföld

Elrendelték egy magyar ügyvédnő átadási letartóztatását az olasz maffia támogatása miatt

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

2023. Január 26. 13:50, csütörtök | Belföld

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

2023. Január 26. 13:49, csütörtök | Belföld

Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó CATL első európai gyárát

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét.