Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2012. Augusztus 10. 07:27, péntek | Helyi
Forrás: Sályi Gergő őrm.

Visszatértek a Balkánról katonáink

Visszatértek a Balkánról katonáink

„Büszke vagyok Önökre”. E szavakkal köszöntötte a Bosznia-Hercegovinából hazatérő MH EUFOR Kontingens 10. váltásának állományát Sáfár Albert dandártábornok.

Visszafogadó ünnepség Győrben

Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél rendezett visszafogadó ünnepségén köszöntötte a hazatérő honvédeket.

Az Egyesített Balkáni Hadszíntéren szolgálatot teljesítő misszió – közel 150 fős – 10. váltása alapvetőn a győri alakulat állományára épült, és a januári kiutazást megelőző több hónapos felkészítés is a légvédelmi rakétaezred laktanyájában zajlott. A kontingens rendeltetése a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban; tömegkezelés, fegyverbegyűjtés, objektumvédelem, területek biztosítása (ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, járőrözés), területzárás, terület-ellenőrzés, konvojok kísérése, VIP- kísérés, valamint KFOR harcászati tartalék feladatok végrehajtása volt.

Ugyan a kint eltöltött hat hónap alatt éles bevetésre nem került sor, de az intenzív kiképzési tevékenységnek, valamint a rendszeresen végrehajtott gyakorlatoknak köszönhetően a katonáknak sikerült készségszintre fejleszteniük az általuk addig ismeretlen feladatok végrehajtását.
A hazatérő honvédek visszafogadására rendezett ünnepi sorakozó igazán különlegesnek ígérkezett, hiszen az afganisztáni NATO erők kötelékében egyéni beosztást betöltő törzstisztek, valamint a NATO ISAF műveletben résztvevő magyar kontingensek munkáját segítő MH Nemzeti Támogató Elem 5. váltásának búcsúztatására is sor került.

A Győr-Moson-Sopron megyei rendvédelmi és társszervek vezetőinek, a sajtó munkatársainak és természetesen az érintett katonák hozzátartozóinak jelenlétében megtartott rendezvényt követően az EUFOR kontingens 10. váltás parancsnokának, Papp Tamás alezredesnek, illetve az afganisztáni missziók rangidőseinek jelentését fogadta az elöljáró. A jelentések megtétele után Halász Csaba őrnagy, valamint Víg Tibor őrnagy kiemelkedő munkája elismeréséül emléktárgyat vehetett át, míg Csesznek László törzsőrmester és Pongrácz Dániel törzsőrmester emlékérmet, Gálig Sándor szakaszvezető és Márkus László szakaszvezető pedig emléklapot kapott. Nemzetközi felkérésen alapuló külföldön teljesített katonai szolgálatának elismeréséül a kontingens minden tagja „Békefenntartásért Szolgálati Jel” kitüntetésben részesült.

Afganisztánba indulnak

Sáfár Albert dandártábornok beszédében köszönetet mondott a hazaérkezőknek, majd az Afganisztánba indulókhoz fordult. Felhívta figyelmüket, hogy „nemzetközi környezetben dolgozni állandó kihívást jelent, ahol a szakmai tudás mellett maga az ember, a szövetséges katona, és rajta keresztül az őt küldő haderő és az ország is nap, mint nap megmérettetik.” Az Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke elvárásként fogalmazta meg, hogy az afganisztáni kontingensek tagjai „ennek tudatában végezzék feladataikat, tartsák minden helyzetben szem előtt, hogy a Magyar Köztársaságot és a Magyar Honvédséget képviselik”.

Beszédet mondott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője, Széles Sándor kormánymegbízott is. A családi hátország szerepét emelte ki, mint a katonai hivatás gyakorlásának egyik elengedhetetlen feltételét, s arra kérte a megjelenteket, hogy „legyenek hálásak az Úr iránt, valamint családjuknak a segítő, féltő szeretetért”. A kormánymegbízott megköszönte a parancsnokoknak az „ország előbbre jutása érdekében végzett odaadó munkát”.

Képek: Josvai Árpád ftőrm.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 09:15, péntek | Helyi

Adalékok az Oppenheimer filmhez

A hivatalos tartalmi leírás szerint a film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól

2023. Szeptember 29. 08:17, péntek | Helyi

Betyártalálkozó Láziban

A rossz időjárás ellenére is sokan látogattak ki a hétvégén Láziba, ahol első alkalommal tartották meg a Bakonyaljai Hagyományteremtő Betyártalálkozót.

2023. Szeptember 29. 07:16, péntek | Helyi

Éjjel-nappal lehet könyvet kölcsönözni az automatából

A sikeres tesztüzem után élesben is elindult a győri könyvtár könyvkölcsönző automata szolgáltatása.

2023. Szeptember 28. 09:16, csütörtök | Helyi

Újabb két holland világbajnok kézilabdázót igazol a Győr

Az egyaránt világbajnok holland Dione Housheer és Bo van Wetering jövő nyártól a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.