Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. Február 09. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Romlik az afgán rendőrség megítélése az ENSZ szerint

Romlik az afgán rendőrség megítélése az ENSZ szerint

Bár az ország stabilitásának helyreállításában kulcsfontosságú szerepet játszanak a helyi rendvédelmi erők, Afganisztán déli régiójában az elmúlt évben jelentősen romlott a rendőrség megítélése az ENSZ felmérése szerint.


Az ENSZ megbízásából készült kutatás eredményei szerint az afgán lakosság 79 százaléka ítéli meg valamelyest pozitívan a rendőrség munkáját, és 34 százalék állítja, hogy az elmúlt egy évben nőtt a bizalma a rendvédelmi erő felé. A kutatásból azonban az is kiderül, hogy a bizalom szintje a biztonságosabbnak tekintett középső országrészben erősödött, ugyanakkor a déli országrészekben csökkent. A déli régióban egy évvel korábban a lakosok 67 százaléka fogalmazott meg bizakodó képet a rendőrökkel szemben, míg az ez év januárjában lekérdezett kutatás szerint jelenleg csak 48 százalék vélekedik pozitívan a hatóságról.

A pozitív vélekedést tovább rontja, hogy a biztató fellépésük ellenére sokan tartják megbízhatatlannak a rendőri szerveket. Tízből hat afgán lakos szerint a rendőrök korruptak, minden negyedik pedig azt állítja, látott már rendőrt narkotikumot fogyasztani.

Az elmúlt évben az Egyesült Államok jelentős katonai erőt irányított a déli országrészbe, hogy meggyengítsék a tálibok erősségeit a régióban. A nemzetközi erők ugyanezen időszakban szorosabb kooperációt alakítottak az afgán hadsereggel és a rendőrséggel, hogy javítsák ezek rendfenntartó képességeit. E nélkül ugyanis nem lehet kivonni a nemzetközi katonai erőket az országból. Az USA a nyár folyamán tervezi megkezdeni a fokozatos csapatkivonást, míg az afgán kormány 2014-ben szeretné átvenni a teljes körű ellenőrzést.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 19:18, csütörtök | Belföld

Elrendelték egy magyar ügyvédnő átadási letartóztatását az olasz maffia támogatása miatt

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

2023. Január 26. 13:50, csütörtök | Belföld

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

2023. Január 26. 13:49, csütörtök | Belföld

Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó CATL első európai gyárát

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét.