Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Február 09. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Romlik az afgán rendőrség megítélése az ENSZ szerint

Romlik az afgán rendőrség megítélése az ENSZ szerint

Bár az ország stabilitásának helyreállításában kulcsfontosságú szerepet játszanak a helyi rendvédelmi erők, Afganisztán déli régiójában az elmúlt évben jelentősen romlott a rendőrség megítélése az ENSZ felmérése szerint.


Az ENSZ megbízásából készült kutatás eredményei szerint az afgán lakosság 79 százaléka ítéli meg valamelyest pozitívan a rendőrség munkáját, és 34 százalék állítja, hogy az elmúlt egy évben nőtt a bizalma a rendvédelmi erő felé. A kutatásból azonban az is kiderül, hogy a bizalom szintje a biztonságosabbnak tekintett középső országrészben erősödött, ugyanakkor a déli országrészekben csökkent. A déli régióban egy évvel korábban a lakosok 67 százaléka fogalmazott meg bizakodó képet a rendőrökkel szemben, míg az ez év januárjában lekérdezett kutatás szerint jelenleg csak 48 százalék vélekedik pozitívan a hatóságról.

A pozitív vélekedést tovább rontja, hogy a biztató fellépésük ellenére sokan tartják megbízhatatlannak a rendőri szerveket. Tízből hat afgán lakos szerint a rendőrök korruptak, minden negyedik pedig azt állítja, látott már rendőrt narkotikumot fogyasztani.

Az elmúlt évben az Egyesült Államok jelentős katonai erőt irányított a déli országrészbe, hogy meggyengítsék a tálibok erősségeit a régióban. A nemzetközi erők ugyanezen időszakban szorosabb kooperációt alakítottak az afgán hadsereggel és a rendőrséggel, hogy javítsák ezek rendfenntartó képességeit. E nélkül ugyanis nem lehet kivonni a nemzetközi katonai erőket az országból. Az USA a nyár folyamán tervezi megkezdeni a fokozatos csapatkivonást, míg az afgán kormány 2014-ben szeretné átvenni a teljes körű ellenőrzést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.