Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2011. Február 18. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rövid távon maradhat a magyar alapkamat, középtávon már jöhet az emelés

Rövid távon maradhat a magyar alapkamat, középtávon már jöhet az emelés

Ugyan a januári adatok az infláció rövid távú emelkedő trendjének megtörését vetítenék előre, egyetlen hónap adataiból még talán korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Az élelmiszer- és üzemanyagárak további infláció

Kedvező, hogy a belső fogyasztás erejét pontosabban mutató maginfláció is csökkent, mutatva, hogy továbbra sem beszélhetünk érdemi, keresleti oldali nyomásról a nemzetgazdaságban. További jó hír, hogy 2010 második felének gyengébb forintárfolyama nem mutatkozott meg lényegesen az importált termékek áraiban. Egyelőre nehezen számszerűsíthető, de felfelé mutató kockázati tényezőknek tekinthetők, a hamarosan nyilvánosságra kerülő kormányzati reformintézkedések megszellőztetett elemei. Ugyanis a tömegközlekedési és egészségügyi támogatási rendszer kedvezményeinek csökkentése vagy a ’hamburger-adó’ bevezetése akár egy újabb lökést adhatnak majd az árindexnek.

Mindezek erdőjeként, rövid távon az alapkamat szinten tartását várja Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország, stratégiai elemzési igazgatója. A kamatcsökkentés esélyét elhanyagolható mértékűnek tarja, azonban egyáltalán nem lehet kizárni, hogy közép távon ne folytatódna a kamatemelési ciklus. Ezt elsősorban szinte már az egész világon egyre erősebben érzékelhető élelmiszer- és üzemanyag-áremelkedés válthatja ki. Ezek a sokkhatások ugyanis a pénzromlás ütemének felgyorsulásán keresztül és a szakszervezetek érdekérvényesítése révén, végül emelkedő bérekben testesülhetnek meg. Ezen láncreakció beindulását és az inflációs várakozások ilyen fajta beépülését megelőzendő az EKB kamatciklus fordulópontja a jelenlegi várakozásoknál is gyorsabb elérkezhet. Az eurozóna emelkedő hozamkörnyezetével szemben pedig nehezen elképzelhető, hogy a hazai alapkamat szinten maradjon, hacsak a magyar országkockázat nem csökken drámai mértékben. Így, rövid távon 6,0 százalékos kamatszinttel kalkulálnak, míg középtávon akár további monetáris szigorításra is sor kerülhet.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 08:17, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésben: a kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez

A kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán helyi idő szerint szerdán mondott beszédében.

2024. Szeptember 26. 08:09, csütörtök | Belföld

Meteorológia: 10 Celsius-fokkal esik vissza a hőmérséklet vasárnapra

2024. Szeptember 26. 08:07, csütörtök | Belföld

Árvíz - Megnyitották a rakpartokat

A szükséges takarítási munkákat követően csütörtökön megnyitják a fővárosban az alsó rakpartokat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a bkk.hu/arviz oldalon.

2024. Szeptember 26. 08:05, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor: Magyarország a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni

Ha Magyarország elszánja magát, akkor a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni