Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Január 31. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Több száz bejelentés az epicentrum környékéről - Utórengéseket is észleltek

Több száz bejelentés az epicentrum környékéről - Utórengéseket is észleltek

Komárom-Esztergom megyében okozta a legtöbb kárt a szombat esti földrengés. Oroszlányban több száz bejelentést kapott az önkormányzat. Budapesten keddre végezhetnek az utak, hidak, aluljárók átvizsgálásával. Hasonló erejű földmozgás

Oroszlányban, Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen okozta a legtöbb kárt a tegnap esti, a Richter-skálán 4,7-es erősségű földrengés. Várgesztesen statikus vizsgálja a nemrégiben felújított templom falait. Kecskéden szinte minden épületen találtak hajszálrepedést, míg Vértessomlón 21, főként régi építésű ingatlan károsodott. A húszezer lakosú Oroszlányban több száz bejelentés érkezett az önkormányzathoz, a károk mértéke még nem ismert.

A földrengés központja Környe és Oroszlány között volt, a földmozgást azonban érezték Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban is.

A 10-15 másodpercig tartó földmozgás után sokan az utcára futottak Oroszlányban, tartva az esetleges utórengésektől. A Rákóczi utcai társasházi lakásokban hajszálrepedések keletkeztek. A lépcsőházakat sorra járták a tűzoltók, hogy ellenőrizzék a károk mértékét.

Hasonlóan jártak a panelházakban élők is, volt ahol 3-4 centire csúsztak egymástól a panelek. A lakók arról számoltak be, hogy a rengések következtében kilengett az egész épület. Oroszlányban az előzetes becslések szerint 30 épületben keletkezett kisebb-nagyobb kár.

Az egyik vértessomlói házban minden szobában végigrepedt a mennyezet. Vakolatdarabok borították a szőnyegpadlót, az idős szülőket a rokonokhoz költöztették. Az érintett Komárom-Esztergom megyei településeken személyi sérülés nem történt.

Repedéseket keresnek a hidakon

A fővárosi hidak, felüljárók vizsgálatát már az éjjel megkezdték a közterület-fenntartó szakemberei, károsodást eddig sehol sem találtak. Az összes építmény ellenőrzésével várhatóan hétfőre végeznek. A közterület-fenntartó 293 hidat és felüljárót üzemeltet. Vasárnap délutánig a Duna-hidakat és a legforgalmasabb csomópontoknál lévő felüljárókat.

A szakemberek szemrevételezéssel vizsgálják át a fővárosi hidakat - repedéseket keresnek, illetve átnézik a tartószerkezetet, valamint azt, hogy a támaszok környékén van-e talajtörés, gyűrődés. Egy híd ellenőrzése órákig tart. Statikai vizsgálatra ilyen erősségű földrengésnél nincs szükség a szakember szerint.

Számíthatnak kártérítésre

Fizet a biztosító a földrengés okozta károk után. A Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője a Hír Televíziónak elmondta: eddig még nem érkezett hozzájuk bejelentés, de akinek van lakásbiztosítása, az számíthat kártérítésre.

Utórengéseket észleltek

Kisebb utórengéseket észleltek a szakemberek éjszaka és vasárnap délelőtt is. Magyarországon évente száznál több földmozgást regisztrálnak, tavaly a legerősebb 3,5-es erősségű volt a Richter-skálán. A Tudományos Akadémia Kutató Intézetének munkatársa elmondta, a földrengést előre jelezni nem lehet, a katasztrófavédelmet csak akkor tudják riasztatni, ha a műszerek elküldték az első jelet a központi szerverre. Magyarországon egyébként utoljára 1985 augusztusában, Berhidán mértek hasonló erősségű földrengést. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére