Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. Február 10. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Veszélyben a baromfitermelők

Veszélyben a baromfitermelők

A jelenlegi takarmány- és tápárak miatt jelenleg kilónként 260 forintnak kellene lennie a csirke felvásárlási árának, ehelyett 230 forintot fizetnek az átvevőkA feldolgozók azzal indokolják a nyomott felvásárlási árat, hogy főként a m

Tény, hogy tavaly október környékén túltermelés volt a hazai baromfipiacon, emiatt a feldolgozók is csúszással vették át a csirkét -mondta Medovarszki András békéscsabai termelő, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja a lapnak. Emellett jöttek be vágottcsirke-szállítmányok, és ez is a kínálati piacot erősítette, az átvételi árat pedig lefelé vitte. Ezután több lépcsőben emelkedett a takarmányok, tápok ára, télen az energiaköltségek is magasabbak. A termelők veszteségesen nem akarnak működni, ezért visszamondanak vagy lecsökkentenek naposcsibe-kihelyezéseket.

A pecsenyekacsa-tenyésztés egyébként is halódik megyénkben, még jó feltételek között is drága az előállítása, és keveset fizetnek érte a feldolgozók. A csirkések a békéscsabai Barnevál halálát nagyon sajnálják, emiatt a csirkéjüket is kisebb hajdú-bihari feldolgozókba vagy Szentesre, Hernádra, Kisvárdára kell szállítaniuk. Kováts György kaszaperi termelő elmondta, hogy a takarmányár-robbanást nem követik az átvételi árak, a feldolgozók arra hivatkoznak, azért nem fizetnek többet, mert ők sem kapnak többet a kereskedőktől, áruházláncoktól. Kováts György kiemelte, a csirkére kilónként 31 forintos támogatást kaphatnának fele-fele arányban a magyar kormánytól és az uniótól, de ennek csak a töredéke érkezik el hozzájuk, az is nagy késéssel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 19:18, csütörtök | Belföld

Elrendelték egy magyar ügyvédnő átadási letartóztatását az olasz maffia támogatása miatt

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

2023. Január 26. 13:50, csütörtök | Belföld

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

2023. Január 26. 13:49, csütörtök | Belföld

Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó CATL első európai gyárát

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét.