Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | Rejtvény

2012. Május 01. 12:10, kedd

Pentominó – a kombinatorikus összerakó játék

Pentominó – a kombinatorikus összerakó játék

Az öt darab összekapcsolt négyzetből álló alakzatot „pentominó”-nak nevezik. Tizenkét darab különböző pentominó van, és ez a tizenkét darab pentominó egy világszerte ismert kirakójáték alapeleméül szolgál.

Az öt darab összekapcsolt négyzetből álló alakzatot „pentominó”-nak nevezik. Tizenkét darab különböző pentominó van, és ez a tizenkét darab pentominó egy világszerte ismert kirakójáték alapeleméül szolgál.

Milyen izgalmas dolog jut eszébe, ha meglát egy négyzetet?

Koncentráljon!

Semmi?

Vizualizálja! Segítségül itt egy ábra.


Négyzet

Koncentráljon jobban! Lassan, lassan jönnek elő a régen (vagy kortól függően mostanában) tanult tudásmorzsák.

- A négyzet minden oldala egyenlő.

- A négyzet oldalai derékszöget zárnak be

- A négyzet kerülete 4*a, ha „a” az oldal hossza.

- A négyzet területe a*a=a2, ha „a” az oldal hossza.

- A négyzet paralelogramma.

Érzett valami jóleső borzongást? Meglegyintette az intellektuális kihívás előszele? Nem? Ne adja fel! Keressen rá a „négyzet” szóra a Wikipédián!

„A négyzet egyenlő oldalú téglalap, vagyis olyan sokszög, melynek négy egyenlő oldala és négy egyenlő szöge, mégpedig derékszöge van. Szabályos négyszögek vannak a gömbi és a hiperbolikus geometriákban is, de a négyzet megjelölést nem használják síkidomra az euklideszi geometrián kívül.
A négyzet átlói egyenlő hosszúságúak, derékszögben metszik egymást, és ha egy rombusz átlói egyenlő hosszúak, akkor az a rombusz négyzet. A négyzetre ráillik a négyszögek összes speciális tulajdonsága, így a négyzet téglalap, rombusz, deltoid, paralelogramma, húrtrapéz, trapéz, húrnégyszög és érintőnégyszög.”

Forrás: //hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9gyzet

Még mindig semmi?

Gondolt arra, hogy a négyzetek egymáshoz illeszthetőek? A két egymáshoz illesztett négyzet neve - „dominó”!


Dominó

Itt kellett volna éreznie az „AHA!-élmény”-t. A dominó a világ egyik legismertebb kirakó, építő és logikai játéka. Mindössze két, egyik oldalával egymáshoz ragasztott négyzetből áll.

Ne álljon meg két négyzetnél. Három négyzet összeragasztásával kapja a „trominó”-kat.


Trominók

Négy négyzet összeragasztásával jönnek létre a „tetrominó”-k. Ismerős? Ha elmúlt harminc éves, és találkozott már számítógéppel, akkor az alábbi négy alakzatra pillantva azonnal eszébe jut a számítógépes játékok örök klasszikusa a „Tetris”.


Tetrominók

Következő lépésben, öt darab négyzet egymáshoz ragasztásával a gondolatkísérlet el is érte a végcélját. Az öt darab összekapcsolt négyzetből álló alakzatot „pentominó”-nak nevezik Az öt négyzet úgy illeszkedik, hogy minden négyzet egyik oldala legalább egy másik négyzet egyik oldalához kapcsolódik.


Pentominók

Tizenkét darab különböző pentominó van, és ez a tizenkét darab pentominó egy világszerte ismert kirakójáték alapeleméül szolgál.

Következzen néhány pentominó feladvány!

A 12 db pentominó felhasználásával rakjon ki egy 6x10 méretű téglalapot! Az elemeket nem teheti egymásra. Az elemeket szabadon megfordíthatja, és tetszőleges módon forgathatja.


6x10 téglalap – feladvány és megoldás

Mintegy mellékesen megjegyezve – 2.239 különböző megoldás létezik!

Az összes elem felhasználásával kirakhat még 3x20, 4x15, 5x12 méretű téglalapokat is. A játék során nem kell ragaszkodnia az absztrakt alakzatokhoz. A pentominókból készíthet emberközelibb feladatot is. Szeretne egy igazán nagy kihívást? A 12 db pentominó felhasználásával rakjon ki egy elefántot! Igen, egy elefántot! Elég nagy?


Pentominó - elefánt

Esetleg egy gőzmozdony?


Pentominó - gőzmozdony

Az alábbi linkekre kattintva letölthetőek a fenti pentominó feladványok, és a kirakásukhoz szükséges pentominó készlet.

Pentominó – elefánt
Pentominó - gőzmozdony

Nyomtassa ki!
Színezze ki!
Rakja ki!

A „Pentominó – gőzmozdony” megoldását nem adtam meg. Lájkolja a blogbejegyzést, és 25 lájk után feltöltöm ezt a megoldást is!

Címkék: pentominó, rejtvény

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. November 29. 11:11, péntek | Rejtvény

Modernkori Mona Lisa

2012. Október 14. 12:00, vasárnap | Rejtvény

Ki Ő? - anagramma

2012. Október 07. 12:00, vasárnap | Rejtvény

Ki Ő? - anagramma