Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. December 27. 18:41, csütörtök | Belföld

8 milliárd 171 millió forintért adja el kastélyát a magyar származású milliárdos

 8 milliárd 171 millió forintért adja el kastélyát a magyar származású milliárdos

Valószínű, hazánk legdrágább lakóingatlanának hirdetésre találtunk rá.

A milliárdos, magyar származású tulajdonosnak a 8 milliárd 171 millió forintos eladási ár alapján időbe telhet majd értékesíteni a kastélyt, igaz, a másik oldalt elég könnyű "beazonosítani", néhány tucat hazai multimilliárdos vagy a határ közelsége miatt esetleg egy osztrák burzsuj is szóba jöhet.

A Barnes csoport már több mint 20 éve ott van a világ luxusingatlan piacán. A magyar leányvállalat a tavalyi cégalapítás után ugyan csak az idén indult be igazán, de a kínálatban már most is akad néhány különleges darab, többek között az általunk is kedvelt Liszkay Kúria.

A Vas megyei Sorokpolányon található birtok, az ezredforduló után került a dán-magyar milliárdos Kolos László tulajdonába, aki hosszú évek alatt teljesen felújította a patinás épület. A kastélynak az elmúlt évszázadok alatt számos birtokosa akadt. Napjainkban igazán Szapáry kastélyként lett ismert, miután 1891-ben gróf Szapáry Géza vásárolta meg, akinek megbízásából a kor egyik leghíresebb építésze, Artur Meining eklektikusabb stílusban újjáépítette. A mai kinézetét viszont az osztrák Buchenrode bárói család alatt nyerte el, akik a két világháború alakították ki a birtok jelenlegi formáját.

A legutóbbi felújítás során öt emeleten 41 szobát - ebből 19 hálószoba - alakítottak ki, de az eredeti stílusban újjáépített kastélyba azért befért egy személy és egy étellift is, valamint két tucat kandalló mellett ma már van központi fűtés is. Az istálló 6 ló befogadására alkalmas, és van egy 4 autó számára helyet biztosító garázs is, valamint madárház a páváknak - csak, hogy a legfontosabbakat említsük. Az ár a berendezési tárgyakat is tartalmazza: a mintegy 80 szőnyeg elsősorban Kínából és a Közel-Keletről származnak, a 400 festmény pedig Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából, Németországból, Dániából érkezett, de a kastélyhoz járó kínai és japán kerámia gyűjtemény is egyedülálló.

A mostani tulajdonos mintegy 5000 új fával és egymillió növénnyel, virággal gazdagította a birtokot, így akad angol park, francia és japán kert, patak, tó és vízesés, görög márványszobrok az i.e 3. századból, pluszban egy szökőkút a 15 századból. A park tökéletes állapotban tartásán és gondozásán 4 kertész dolgozik folyamatosan. Nem véletlen, hogy a szakavatottak szerint a végeredmény hazánk egyik legszebb kastélya a lett.

Forrás: burzsuj.blog.hu

Fotó: Barnes Hungary

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.