Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2013. Június 05. 21:59, szerda | Helyi
Forrás: Népszabadság Online

Földrengés volt Érsekvadkertnél

  	 	  Földrengés volt Érsekvadkertnél

Az utóbbi évek egyik legerősebb földrengése rázta meg Érsekvadkertet. Az Európai-Mediterrán Földrengésközpont mérései szerint a 20 óra 45 perckor kipattant rengés erőssége a Richter-skála szerint 4,3-as volt.

A tíz kilométer mélységben kipattant rengést Vácon is érezni lehetett. Legutóbb április 23-án pattant ki nagyobb rengés. A Richter-skála szerinti 4,7-4,8-as erősségű földrengés Egertől délre, Heves és Erdőtelek között, nyolc kilométeres mélységben volt.

A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ahol több száz ház sérült kisebb-nagyobb mértékben, cserepek hullottak, kémény omlott, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban a vízmelegítő kiszakadt a helyéről. Az akkori földrengésben szerencsére senki sem sérült meg.

Magyarország területén a földrengés-aktivitás mérsékeltnek mondható, ennek ellenére bárhol és bármikor megmozdulhat a föld. Erősebb földmozgások kis számban, de szintén előfordulhatnak, meglehetősen rendszertelen területi eloszlásban. A hazai átlagnál egyértelműen aktívabbnak tekinthető területek közé tartozik a Móri-árok, a Kapos vonala, Eger, a Jászság és Zala megye északi része. Ha nem térségekről, hanem településekről beszélünk, akkor a következő városok, illetve környékük lakói érezhetnek leggyakrabban földmozgást: Berhida, Dunaharaszti, Eger, Kecskemét, Komárom, Várpalota. A hazai földmozgások fő oka, hogy Afrika és Eurázsia lassan közelít egymáshoz. Emiatt délnyugat–északkeleti irányú törésvonalak szabdalják át az országot, amelyek mentén apró elmozdulások történnek.

Mozgott a szék, ringott a kanapé

A közösségi oldalakat azonnal ellepték a bejegyzések a földrengésről: valaki azt írja, Budapesten a 7. kerületben, hosszú másodpercekig érezte a rengést, "erősebben, mint pár hónappal ezelőtt."

Többen arról számoltak be, hogy "megmozdult" alattuk a szék vagy a padló. "A kanapén heverésztem, és jobbra- balra ringatott. kicsit recsegett az ajtótok" írta egy ismerősünk, aki úgy kommentálta az eseményt: "kicsit para."

Az Earthquake-Report.com jelentése szerint a földmozgást Szlovákiából is többen jelentették (Érsekvadkert a határ közelében található).

A Richter-skála szerinti 4,3-es erősségű földmozgás a "gyenge" kategóriába tartozik, lehet érezni, a csillárok már kilengenek, ám általában nem jár károkkal - évente átlagosan 6200 ilyenre van példa. Az Earthquake-report.com a rengés ereje, és a mélysége miatt nem is számít jelentősebb károkra.

teljes cikk:

http://nol.hu/tud-tech/foldrenges_ersekvadkertnel?ref=sso

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 09:17, szerda | Helyi

Tragédia vetett végett a tárgyalásnak

Tragédia miatt kellett elnapolni É.Imre tárgyalását.

2022. December 07. 08:15, szerda | Helyi

Az őszi bajnoki címre emlékeztek

Az 1997-ben őszi bajnoki címmel a tabella élén telelő ETO labdarúgó csapatát köszöntötték a 25 éves évforduló kapcsán.

2022. December 07. 07:42, szerda | Helyi

Szerdán terelt útvonalon közlekedik néhány busz Győrben

2022. december 7-én szerdán, reggel 6 óra és este 11 óra között munkálatok miatt lezárják a Híd utca Semmelweis és Kiss Ernő utcák közötti szakaszát, ezért az érintett helyi járatok terelt útvonalon közlekednek. – derült ki a Vol

2022. December 07. 07:15, szerda | Helyi

Ezekre figyelj, ha télen is bringázol!

Egyre kevesebb kerékpáros teker az utakon a téli időben.