Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Június 05. 21:59, szerda | Helyi
Forrás: Népszabadság Online

Földrengés volt Érsekvadkertnél

  	 	  Földrengés volt Érsekvadkertnél

Az utóbbi évek egyik legerősebb földrengése rázta meg Érsekvadkertet. Az Európai-Mediterrán Földrengésközpont mérései szerint a 20 óra 45 perckor kipattant rengés erőssége a Richter-skála szerint 4,3-as volt.

A tíz kilométer mélységben kipattant rengést Vácon is érezni lehetett. Legutóbb április 23-án pattant ki nagyobb rengés. A Richter-skála szerinti 4,7-4,8-as erősségű földrengés Egertől délre, Heves és Erdőtelek között, nyolc kilométeres mélységben volt.

A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ahol több száz ház sérült kisebb-nagyobb mértékben, cserepek hullottak, kémény omlott, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban a vízmelegítő kiszakadt a helyéről. Az akkori földrengésben szerencsére senki sem sérült meg.

Magyarország területén a földrengés-aktivitás mérsékeltnek mondható, ennek ellenére bárhol és bármikor megmozdulhat a föld. Erősebb földmozgások kis számban, de szintén előfordulhatnak, meglehetősen rendszertelen területi eloszlásban. A hazai átlagnál egyértelműen aktívabbnak tekinthető területek közé tartozik a Móri-árok, a Kapos vonala, Eger, a Jászság és Zala megye északi része. Ha nem térségekről, hanem településekről beszélünk, akkor a következő városok, illetve környékük lakói érezhetnek leggyakrabban földmozgást: Berhida, Dunaharaszti, Eger, Kecskemét, Komárom, Várpalota. A hazai földmozgások fő oka, hogy Afrika és Eurázsia lassan közelít egymáshoz. Emiatt délnyugat–északkeleti irányú törésvonalak szabdalják át az országot, amelyek mentén apró elmozdulások történnek.

Mozgott a szék, ringott a kanapé

A közösségi oldalakat azonnal ellepték a bejegyzések a földrengésről: valaki azt írja, Budapesten a 7. kerületben, hosszú másodpercekig érezte a rengést, "erősebben, mint pár hónappal ezelőtt."

Többen arról számoltak be, hogy "megmozdult" alattuk a szék vagy a padló. "A kanapén heverésztem, és jobbra- balra ringatott. kicsit recsegett az ajtótok" írta egy ismerősünk, aki úgy kommentálta az eseményt: "kicsit para."

Az Earthquake-Report.com jelentése szerint a földmozgást Szlovákiából is többen jelentették (Érsekvadkert a határ közelében található).

A Richter-skála szerinti 4,3-es erősségű földmozgás a "gyenge" kategóriába tartozik, lehet érezni, a csillárok már kilengenek, ám általában nem jár károkkal - évente átlagosan 6200 ilyenre van példa. Az Earthquake-report.com a rengés ereje, és a mélysége miatt nem is számít jelentősebb károkra.

teljes cikk:

http://nol.hu/tud-tech/foldrenges_ersekvadkertnel?ref=sso

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.