Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Július 09. 06:00, szombat | Helyi

Hétvégén az Ír-Magyar Napok programjai színesítik Győr kulturális kínálatát

Hétvégén az Ír-Magyar Napok programjai színesítik Győr kulturális kínálatát

Az elmúlt hétvégén nagy sikerrel zárult városunkban a Győrkőcfesztivál, s a mostani hétvégén egy újabb érdekes programsorozat, az Ír-Magyar Napok következik.

Az egymás kultúrája iránti érdeklődés számos fesztivált, koncertet és más, kapcsolódó rendezvényt eredményez Írországban és Magyarországon.

A két ország közötti kulturális és szakrális kapcsolatok alappillérét a győri bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya- kegykép, az Ír Madonna jelenti, melyet Walter Lynch, az írországi Clonfert püspöke a Cromwell Olivér-féle kegyetlen üldözés idején menekített Győrbe. A kegykép 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország apostola és védőszentje ünnepén reggel 6 órától 9 óráig vérrel könnyezett. Ennek oka az utólagos vélekedések szerint az, hogy abban az évben utasították ki Írországból a hitükhöz hű katolikus papokat.

A fesztivál időpontja Lynch püspök halála napjához, július 14-éhez kötődik. A szakrális programok mellett koncertek, táncbemutatók, kiállítások és gyermekprogramok adnak ízelítőt az ír kultúra sokszínűségéből.

Guinness sör kedvező áron a Pálffy Étterem kínálatában a Széchenyi téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?