Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Július 09. 06:00, szombat | Helyi

Hétvégén az Ír-Magyar Napok programjai színesítik Győr kulturális kínálatát

Hétvégén az Ír-Magyar Napok programjai színesítik Győr kulturális kínálatát

Az elmúlt hétvégén nagy sikerrel zárult városunkban a Győrkőcfesztivál, s a mostani hétvégén egy újabb érdekes programsorozat, az Ír-Magyar Napok következik.

Az egymás kultúrája iránti érdeklődés számos fesztivált, koncertet és más, kapcsolódó rendezvényt eredményez Írországban és Magyarországon.

A két ország közötti kulturális és szakrális kapcsolatok alappillérét a győri bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya- kegykép, az Ír Madonna jelenti, melyet Walter Lynch, az írországi Clonfert püspöke a Cromwell Olivér-féle kegyetlen üldözés idején menekített Győrbe. A kegykép 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország apostola és védőszentje ünnepén reggel 6 órától 9 óráig vérrel könnyezett. Ennek oka az utólagos vélekedések szerint az, hogy abban az évben utasították ki Írországból a hitükhöz hű katolikus papokat.

A fesztivál időpontja Lynch püspök halála napjához, július 14-éhez kötődik. A szakrális programok mellett koncertek, táncbemutatók, kiállítások és gyermekprogramok adnak ízelítőt az ír kultúra sokszínűségéből.

Guinness sör kedvező áron a Pálffy Étterem kínálatában a Széchenyi téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 08:13, kedd | Helyi

Később zár a hivatal

Mától május 21-ig, az adóbevallási határidőig hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai.

2024. Május 14. 07:11, kedd | Helyi

Szünetel az ivóvízellátás szerdán Ménfőcsanakon

Az Ecker János és Hegymester utcákban hálózat rekonstrukciós munkák miatt május 15-én, szerdán 8:00 és 14:00 óra között az ívóvízellátás szünetel – tájékoztatta a felhasználókat a Pannon-Víz.

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.