Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2016. Június 26. 12:15, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Újabb önkéntes mentőszervezet alakult Győrben

 Újabb önkéntes mentőszervezet alakult Győrben

A Bercsényis diákoknak köszönhetően született meg az ötlet, hogy a középiskolások is létrehoznak egy önkéntes ifjúsági mentőszervezetet, amely a folyók városában nagy segítségére lehetne a hivatásos egységeknek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei évek óta tartanak a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskolában a belügyi rendészetet tanuló diákoknak katasztrófavédelmi ismeretekből elméleti és gyakorlati képzést. Miközben az árízi védekezésről tanultak a diákok megszületett az ötlet, hogy a középiskolások is létrehoznak egy önkéntes ifjúsági mentőszervezetet, amely a folyók városában nagy segítségére lehetne a hivatásos egységeknek


A győri járásra jellemző hidrogeográfiai viszonyok miatt jellemzőek az árvizek és a helyi vízkárok. A járásban a legnagyobb veszélyt a tavaszi és nyári, valamint a késő őszi heves esők jelentik, mivel a sok csapadék lehullása, gyors kialakulású, heves vízszintemelkedéssel járó árhullámokat okoz a terület vízfolyásain. Ez a valós kockázat adta a gyakorlat beállított alaphelyzetét:

Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű eső esett a járás felett kialakult zivatarláncokból. Az esőzések következtében árhullámok indultak el a felszíni vízfolyásokon. A főleg a hegyekből lezúduló csapadék által indukált árhullámok lakott területeket veszélyeztettek. Különösen kritikus helyzet alakult ki Győr területén, ahol a polgármester elrendelte a Bercsényi települési mentőszervezet aktiválását.

A Bercsényi Önkéntes Ifjúsági Mentőszervezet több napos elméleti és gyakorlati képzés után pénteken, június 24-én rendszerbeállító és minősítő gyakorlaton vett részt. A gyakorlaton a feltelezett, kialakult helyzet miatt árvízi védekezési és vízkárelhárítási feladatokat hajtottak végre a diákok, nyúlgátépítési, buzgárelfogási, bordás megtámasztási feladatokat végeztek.

Emellett kialakítottak egy ideiglenes befogadóhelyet és elsősegély nyújtási feladatokat is végeztek a mentőszervezet erre kiképzett tagjai.

A feladatok végeztével megfeleltre értékelte Csepi László tűzoltó ezredes, polgári védelmi felügyelő a gyakorlatot, majd a Bercsényi Iskolában átvették a Nemzeti Minősítő Oklevelet, melyet Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató nyújtott át az ifjúsági mentőszervezet parancsnoka, Nagy Zsolt és az iskolaigazgató, Németh Zsolt részére.

Az országban elsőként megalakult önkéntes ifjúsági mentőszervezet növeli a győri lakosság biztonságát, szükség esetén segítheti a hivatásos szervek beavatkozásait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 09:14, csütörtök | Helyi

Vastapssal búcsúztatták a hívek Benkovich Ferenc atyát

Nem elköszönni, hanem megköszönni – ezzel a lelkülettel gyűlt össze a hatalmas tömeg a győri Szentlélek templomban, hogy utolsó miséjén hálát adjanak a plébánosért, akit kényszernyugdíjazott a püspöke.

2024. Augusztus 01. 08:10, csütörtök | Helyi

Felpöröghet az albérletpiac Győrben is

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsolhat az albérletpiac.

2024. Augusztus 01. 07:13, csütörtök | Helyi

Nagyon megbüntette a hatóság a hulladékégetőt

A legutóbbi tűz miatt tett bejelentést a városrész önkormányzati képviselője a kormányhivatalnál, a hatóság döntését pedig nyilvánosságra hozta.

2024. Július 31. 09:15, szerda | Helyi

Elhunyt Dunaszentpál polgármestere

Váratlan és fiatalon elhunyt Csontos Attila dunaszentpáli polgármester.