Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2020. Február 25. 14:54, kedd | Külföld

101 évesen meghalt a női matematikus, akiről A számolás joga szól

101 évesen meghalt a női matematikus, akiről A számolás joga szól

Meghalt Katherine Johnson, a NASA egyik első afroamerikai női matematikusa, egyike azon \"emberi számítógépeknek\", akik segítették megvalósítani az első amerikai űrmissziókat.

Johnson halálhírét a NASA jelentette be a Twitteren, hangsúlyozva az asszony kiválóságát, a faji és társadalmi korlátok ledöntésében játszott szerepét. A NASA az űrkutatás hajnalán, az 1940-es években kezdett felvenni diplomás afroamerikai nőket, hogy "emberi számítógépként" alkalmazza őket.

Az űrkutatási hivatalban mind származásuk, mind nemük miatt diszkriminációt szenvedtek el. A hatvanas években három afroamerikai tudós, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson játszott fontos szerepet az amerikai űrutazások előkészítésében. Harcaikról és sikereikről, amelyekről egy évtizeddel ezelőttig keveset lehetett tudni, 2016-ban film is készült A számolás joga címmel, amelyet három Oscar-díjra is jelöltek.
Mint az a - Margot Lee Shetterly azonos című könyve alapján készült - filmből is kiderült, Johnson és afroamerikai nőtársai 1958-ig fajilag elkülönítve, a kézzel számolták ki a rakéták röppályáját és az űrhajók Föld körüli pályáját a virginiai Hamptonban lévő, ma Langley Research Centerként ismert kutatóközpontban.

Katherine Johnson 1961-ben röppályaszámításokat végzett az első emberes amerikai űrutazás, Alan Shepard űrhajós Freedom 7 missziójának előkészítésében, 1962-ben pedig ellenőrizte a NASA születőben lévő IBM 7090-es komputerének számításait, amelyek alapján John Glenn a Föld körül keringett.
A matematikus 97 évesen megkapta az elnöki Szabadság-érdemérmet, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést.

Forrás: origo.hu

Kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.