Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Szeptember 07. 07:49, kedd | Sport
Forrás: HírTV

101 év után ismét nekivágnak

101 év után ismét nekivágnak

Elindul vasárnap három francia hőlégballonos, hogy megismételje azt az utat, amit ez idáig csak egy nő tett meg, 1909-ben. A három férfi Nancyból akar Angliába eljutni a csatorna fölött pontosan azon az útvonalon, amelyen 101 évvel ezelőtt

 

A Chicago Tribune annak idején a legkülönlegesebb nőnek nevezte Jeanne d'Arc óta Marie Marvingt-ot, aki egyébként 88 éves korában, 1963-ban halt meg. „Egy nap azt mondtam magamnak: meg kell csinálnom" - mondta a mostani vállalkozás egyik résztvevője, Benoit Pelard, aki foglalkozását tekintve hoteligazgató. Két társa tapasztalt hőlégballonos. Egyikük Laurent Lajoye, másik pedig a gázos ballonrepülés világbajnoka, Sebastien Rolland.

 

Marie Marvingt, aki korának ünnepelt sportolója, hegymászója és repülőse volt, 1909. október 26-án indult el ballonjával. Ő nem törődött a széllel, és még célállomást sem tűzött ki magának: csak repült. A három férfi ezer méteres magasságban akar repülni éjszaka, nappal pedig kétezer méterre emelkednének. Van GPS-ük, és rádiókapcsolatot is tartanak majd, de életmentő csónakjuk nincs, ha a tengerben esnének. Marie Marvingt egyébként egy bombázó gépet vezetett az első világháborúban, amit sebesülés nélkül élt túl. A két világháború között riporterként dolgozott, és élete nagy részét a légi mentés ügyének szentelte. Ő volt a világon az első diplomás légi ápoló. Még nyolcvan évesen is repült helikopterrel.

 

„101 év óta nem csak a technika változott, az akkori időkhöz képest manapság nagy a légi forgalom, és manapság leginkább a Párizs-Brüsszel útvonalat kell elkerülni, ráadásul Anglia fölött korlátozott a repülési magasság" - mondta Pelard. A tervek szerint jó szél esetén 24 és 36 óra között tudják teljesíteni a távot.

 

(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.

2024. Április 27. 22:39, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági szakágának versenyzői számára.

2024. Április 27. 07:58, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Gyorsasági szakágának versenyzői számára, akik a már hagyományos szezonnyitó versenyen, a Laptiming Kupán, de a tavaly új helyszínként belépett Bajatonfőkajáron nyomják a g