Városlista
2024. augusztus 28, szerda - Ágoston

Hírek

2018. Május 07. 07:35, hétfő | Belföld

110 ezren érettségiznek hétfőn magyarból

110 ezren érettségiznek hétfőn magyarból

Ma a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségik, a diákok emelt- és középszinten adnak számot tudásukról. A vizsgák mindkét szinten 240 percig tartanak.

Középszinten az első feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 perc alatt megoldható szövegalkotási feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyben egy műértelmező szöveg alkotását várják 150 perc alatt.

Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.
Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen várhatóan mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról. Kedden a matematika írásbelik következnek.

Forrás: origo.hu

Kép: videk.ma - Koszticsák Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 20:00, kedd | Belföld

Állatvédelmi szakjogászképzés indul két egyetem együttműködésében

Nemzetközi jó gyakorlatokban és a fenntarthatóságban jártas állatvédelmi szakjogászok képzése kezdődik meg az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) együttműködésében

2024. Augusztus 27. 14:22, kedd | Belföld

Lázár János: működik a Keleti pályaudvar

Működik a Keleti pályaudvar, a MÁV-os kollégák legfrissebb tájékoztatása szerint helyreállt a vasúti közlekedés - közölte az építési és közlekedési miniszter kedden a Facebook-oldalán.

2024. Augusztus 27. 06:00, kedd | Belföld

Hőség - Ismét másodfokú hőségriasztás van érvényben

Ismét másodfokú hőségriasztás van érvényben, a munkahelyeken is fokozott figyelmet kell fordítani a megelőző intézkedésekre - közölte a Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyelet hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 27. 06:00, kedd | Belföld

MÁV: nemsokára helyreállhat a forgalom a Keleti pályaudvaron

Várhatóan kedd délelőtt állhat helyre a vasúti forgalom a budapesti Keleti pályaudvaron, amely előtt vasárnap este kisiklott a Claudiopolis nevű, Kolozsvárról közlekedő InterCity vonat öt személykocsija