Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Október 22. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

120 millió forintos beruházással épül új bölcsőde 2012-re Győrújbaráton

120 millió forintos beruházással épül új bölcsőde 2012-re Győrújbaráton

Győrújbarát Község Önkormányzata 2009 decemberében pályázatot nyújtott be a településen élő 0-3 év közötti gyermekek napközbeni ellátásának megoldása céljából új bölcsőde építésére vonatkozóan.

A támogatási szerződés 2010 augusztusában került aláírásra.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, Győrújbarát Község Önkormányzata közel 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyet a Magyar Állam és az Európai Unió finanszíroz. Az önkormányzati önrésszel együtt, a településen közel 120 millió forintos beruházás valósul meg. Győrújbarát a régió tizennyolcadik és Győr-Moson-Sopron megye hetedik legnagyobb lélekszámú települése, lakosságszáma közel 5.900 fő. A lakosságszám dinamikusan növekedett az elmúlt két évtizedben. A település 1990-ben még csak 3400 lakossal rendelkezett, amely 20 év alatt mintegy 2500 fővel gyarapodott, elsősorban a fiatal korosztály beköltözése révén. A fiatalos korstruktúra eredményeképpen jelentősen növekedett a gyermeklétszám, így az elmúlt években a község oktatási intézményének kapacitáskihasználtsága maximális értéket mutatott. A népesség méretének ilyen mértékű átrendeződése komoly hatást gyakorol a szociális és oktatási intézményrendszerre is. A kialakításra kerülő, 2 bölcsődei csoportra, 20 kisgyermekre tervezett új épületnek helyt adó ingatlan a település központjában, csendes, nyugodt helyen található. Az önkormányzat és a tervező elképzelései találkoztak az épület környezetbarát, fenntartható kialakítása kapcsán, ezért a használati meleg víz előállítására napkollektor került betervezésre, a zöldfelület növelés és a hőszigetelés környezetbarát megoldása okán zöldtető kerül kialakításra, az egyes helyiségek fényigénye minden esetben maximális természetes-fény kihasználással történik (ablakfelületek nagysága, felülvilágító ablakok). A projekt keretében az építés során teljes körű, komplex (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítés valósul meg. Az épület előtt parkoló épül, melyet az önkormányzat saját forrásból valósít meg. A projekt keretében beszerzésre kerülnek az udvari játszóeszközök, a csoportszobák berendezései (gyermekágyak, asztalok, székek, plédek, ágyneműk, játékbútorok), csoportszobák játékfelszerelései, fejlesztő eszközök, fürdőszobai és konyhai eszközök, berendezések. A kivitelezési munkálatok 2011 augusztusában kezdődtek meg, s a kivitelezés befejezését és a működéshez szükséges engedélyek megszerzését követően várhatóan 2012-ben indulhat a településen a bölcsődei szolgáltatás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.