Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 07. 11:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

15 millió forintból, 24 karátos füstarannyal vonják be a győri Frigyláda-szobrot

15 millió forintból, 24 karátos füstarannyal vonják be a győri Frigyláda-szobrot

15 millió forintból derül fény a 280 éves titokra...

Restaurálják a győri Gutenberg téren található Frigyláda-szobrot. A III. Károly által állíttatott emlékmű felújítására az állagromlás miatt van szükség. A szakemberek már elkezdték a munkálatokat, a következő hetekben már tárgyi bizonyítékok adnak magyarázatot a Frigyláda legendájára - írja a revitatv.hu.

A Gutenberg téren tanácskoznak a szakemberek, elindultak a helyreállítási munkálatai a Frigyláda-szobornak. Most még csak a talapzatot bontják, de hamarosan kezdődnek a restaurálási munkák. A környezeti hatások miatt megrongálódott 280 éves győri emlékművet elsőként egy agrofóliás állványzattal takarják be, majd a fémrestaurátor lebontja a fémbetéteket. Ekkor nyitják fel a Frigyládát, melyet két lebegő angyal tart a kezében. Vagyis néhány héten belül fény derül az 1730-as legendára.

A legenda tehát él, a kérdés csak az, hogy a láda rejti-e a tárgyakat. A szoborról elsőként egy kártérkép készül, majd ennek alapján egy speciális kőkiegészítővel a kheim-el pótolják a hiányzó darabokat. A fémalkatrészeket 24 karátos füstarannyal vonják majd be, és a 4 darab hiányzó mécsest is pótolják a művészek. A szobrot egyébként számos titok övezi, az utca felújítása során feltételezések szerint megtalálják majd azt a szentháromságot jelképező három lépcsőfokot is, mely a föld alatt az emlékműhöz vezethet. A Frigyláda várhatóan október 14-én kerül vissza helyére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.