Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 10. 07:56, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

191 millió forintos támogatás régiónkban az ivóvízbázis-védelem fejlesztésére

191 millió forintos támogatás régiónkban az ivóvízbázis-védelem fejlesztésére

A győri székhelyű Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) az ÚMFT Környezet és Energia Operatív Program keretében 2008. decemberében nyert közel 191 millió forint vissza nem térítendő támogatást az

A projekt során négy távlati vízbázis diagnosztikai vizsgálata történik meg a Rába és a Duna egyes szakaszain Vének, Ács, Mérges települések mellett, valamint Árpás és Kisbabot határán.

Az Igazgatóság a befejezéséhez közeledő projekt keretében ma délelőtt nyílt napot tartott, melyen beszámolt az eddig elvégzett feladatokról.

A felmérések szerint Magyarország közüzemi ivóvízbázisainak jelentős része sérülékeny földtani környezetben üzemel, amelyek nem rendelkeznek természetes védettséggel. Az ivóvízbázisok egy része, a bekövetkezett elszennyezések miatt vagy már nem védhető meg, vagy üzemelését korlátozni kell. Gondolni kell ezek pótlására, és mindezzel párhuzamosan az esetlegesen jelentkező új vízigények kielégítésére is. Ezt szolgálják a potenciális ivóvíznyerő helyek, azaz a „távlati ivóvízbázisok" biztonságba helyezési munkálatai. A távlati ivóvízbázisok nagy része is sérülékeny környezetben van.

Jelen beruházás célja a vonatkozó kormányhatározat által meghatározott számú vízbázisok közül a még hátralévő négy terület védelmének megteremtése, melyet az Igazgatóság Európai Uniós pályázat útján valósít meg.

A tegnap délelőtt Győrben megrendezett nyílt napon meghívott előadóként felszólalt a Pannon-Víz Zrt. és a Komárom-Esztergom megyében a térség ivóvízellátását biztosító üzemeltető, a VIZÁK Kft. képviselője is.

A projekt megvalósításáért felelős OVIBER-VIKUV Konzorcium beszámolt az eddig elvégzett feladatokról, miszerint megtörtént a kijelölt területek bejárása, a vonatkozó információk begyűjtése, potenciális szennyező források számbavétele. Megvalósult a különböző forrásokból származó, rendelkezésre álló adatok összegyűjtése, feldolgozása, értékekése és csoportosítása.

A potenciális szennyező-források vizsgálatát feltáró fúrásokkal, talaj- és vízmintavételekkel, és azok vizsgálati eredményeinek kiértékelésével végezték el. Elkészültek a tervezett észlelő hálózati figyelő és próbatermelő kutak. A napokban fejeződött be a próbatermelő kutakon a tartós szivattyúzás, amellyel egyidejűleg mérések történtek az észlelő kutakon. Az eredmények kiértékelése folyamatban van, amelyek alapján megtörténhet a kivehető vízmennyiség pontosabb meghatározása.

A geológiai felépítés pontosításának és a hidrogeológiai paraméterek meghatározásának érdekében elvégezték a geofizikai szelvényezéseket is mind a négy területen.

Vízmintavételek és laboratóriumi vizsgálatok történtek nem csupán az új észlelő kutakon, hanem a területen fellelhető egyéb kutakon és felszíni vízfolyásokon is.

Megtörtént a földtani/vízföldtani modellek felállítása, és jelenleg folyik a számítógépes modellezés segítségével azokban a szivárgási viszonyok szimulálása. A modell eredményei alapján a vízutánpótlódásban résztvevő felszíni és felszín alatti területek lehatárolásra kerülnek, illetve a Mérges Vízbázisra vonatkozóan a lehatárolás elkészült.

A számítások alapján a védőterületek határait az ingatlan határokhoz történő igazítással is ábrázolják földhivatali térképeken. Az így meghatározott területeken - a vízkészletek állapotának megőrzése miatt - a mintavételi hely kialakításával, mintavételi program készítésével a tényleges állapotok nyomon követhetővé válnak.

Ehhez kapcsolódik a biztonságban tartási terv, amely a kijelölendő védőterületeken belül szükséges intézkedésekre és előírásokra tesz javaslatot.

A projekt során folyamatosan történik egy számítógépes térinformatikai rendszer kialakítása, amelynek segítségével az összes meglévő adat könnyen hozzáférhető és bármikor bővíthető.

E beruházás segítségével az érintett területeken élő lakosság egészséges ivóvízellátása érdekében hosszútávon meg tudjuk őrizni a jó vízminőséget. Biztosítottá válik a rendelkezésre álló, de jelenleg tartalékolt ivóvízbázis védettsége annak érdekében, hogy a megfogyatkozó vagy minőségileg leromló állapotú majdani források pótlására bármikor felhasználható legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.