Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2013. Január 28. 11:40, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

1938 szelleme: a 432 km/h-val száguldó Mercedes

1938 szelleme: a 432 km/h-val száguldó Mercedes

Felettébb izgalmas típussal erősít be a Mercedes–Benz Múzeum. A W125-ös 1938-ban állította be a közúti sebességi rekordot: Rudolf Caracciola vezényletével szédítő, 432,7 km/h tempóval száguldott.

Két évtizeddel azelőtt, hogy Enzo Ferrari száját elhagyta volna a sokat idézett mondat, miszerint az aerodinamika azok tudománya, akik nem tudnak rendes motort építeni, már akadt egy Mercedes–Benz, amely végsebesség terén korunk leggyorsabb szupersportautójával is képes volt tartani a versenyt. 1938. január 28-át írtunk, amikor a W125-ös Ezüstnyíl szépen ívelt formáit Rudolf Caracciola laza öltözékben, csupán egy bukósisakkal a kezében megközelítette. Könnyed mozgását mérnökök árgus tekintete követte: munkájuk megmérettetése következett.

Az 5,7 literes, két kompresszor által lélegeztetett V12-es fülsiketítő zaj közepette kelt életre, majd csillapodó alapjárata a vihar előtti nyugalmat sugallta – hamarosan 736 lóerő szabadult el. A szélcsatornában napokig finomított karosszérián megcsillant a felkelő nap téli lágy fénye, majd a következő pillanatban a gép tovaszáguldott a horizont felé. A mindössze 0,157-es légellenállási együtthatójú autónak sok lehetősége nem volt, elsőre kellett bizonyítania. A végletekig kihegyezett motor hőháztartása sok próbálkozást nem engedett: a körülbelül 750 kilogrammos kocsi hűtéséről 500 kiló víz és jég gondoskodott.

Érdekes egybecsengés: mai szemmel a BMW-vesékre emlékeztet a két légbeömlő
Érdekes egybecsengés: mai szemmel a BMW-vesékre emlékeztet a két légbeömlő
Fotó: Mercedes–Benz


A Frankfurt és Darmstadt közötti autópálya-szakasz ideálisan kihalt volt, a W125-tel együtt pedig Caracciola szívverése is gyorsult. A 350km/h sebességet átlépve hősünk másik dimenzióban érezte magát: a legnagyobb sportolók nyugodt, magabiztos koncentrációja vette át az izgalom helyét. Az Ezüstnyíl egy 72 évig megdöntetlen világrekord felé száguldott.

A mérés megvolt, ám az öröm még korai lett volna. A hitelesség jegyében ugyanis visszafelé is teljesíteni kellett az 1 kilométeres mért etapot, a lehető legnagyobb tempóval. A W125 újabb csatába indult, és innen is győztesen távozott: a két futam átlaga 432,7km/h-t adott.

A lehetetlen megkísértése
A lehetetlen megkísértése
Fotó: Mercedes–Benz


Aznap reggel 9-kor Rudolf Caracciola és Alfred Neubauer csapatfőnök már az ünnepi reggelijét fogyasztotta a frankfurti Park Hotelben. Egy új nap kezdődött…

…egy új nap, amelynek színe hamarosan feketévé változott. Egy újabb nagy név, Bernd Rosemeyer az Auto Union színeiben ugyanezen rekord megdöntésére vállalkozott. Mielőtt a tragédia bekövetkezett, 429,6km/h tempót sikerült elérnie. Közel volt a cél, így a fokozódó szél ellenére Rosemeyer újabb próbát tett. A legutolsó etapon már erőteljesen balra húzott az autó. Egy ellenkormányzás során, 11.47-kor az Auto Union kitört, a pilóta pedig elvesztette felette az irányítást – az autópályát elhagyva a levegőbe szökkent a versenygép. Rosemeyer eközben kirepült az autóból, és életét vesztette. Emlékét mindmáig sírkő jelzi az A5-ös autópálya 508-as kilométerénél.

Rosemeyer, egy igazi hős
Rosemeyer, egy igazi hős
Fotó: Wikipédia

Címkék: autó, mercedes, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.