Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Május 18. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

1 év alatt alig emelkedett a panelek ára

1 év alatt alig emelkedett a panelek ára

A Duna House Franchise-hálózatnál összehasonították 2010 első négy és 2011 első négy hónapjának fővárosi panelkeresletét. Azt állapították meg, hogy az árakban alig történt változás, de kissé megfogyatkoztak a vevők.

A tanulmány szerint, ha összehasonlítjuk a két időszakot, elsőre nem venni észre változást, mert a panelek fővárosi átlagárai alig 2 százalékot estek mindössze, 9,34 millióról 9,12 millió forintra, ami négyzetméterben 207-ről 206 ezer Ft-ra történő csökkenést jelent. Az összehasonlítást viszont rendkívül bonyolítja, hogy az idei első 2 hónapra a „kivárás” nyomta rá a bélyegét, hiszen rengetegen várták, hogy a kilakoltatási moratórium feloldásával majd zuhannak az árak.

A két időszak között 20 százalék keresletcsökkenés volt kimutatható. Így tehát január-februárban elsősorban a kihagyhatatlanul olcsó lakások mentek, amely torzítja az átlagárakat. Miután a vevők is belátták, hogy nem lesz olcsó lakásdömping a moratórium után, ismét élénkült a piac egésze. Hogy merre mozdulnak majd az idei árak, azt elsősorban a kormányzati lépések befolyásolják majd.

A számokat tovább elemezve látszik még, hogy továbbra is a 44-45 négyzetméter körüli panelátlag a keresett, a vásárlók több, mint a fele a 40-60 négyzetméter közti lakást vásárolja, a másik fele pedig egyenlő arányban a 20 négyzetméterrel kisebb, vagy nagyobbakat. Nem változott tehát az árkategória sem, a panelt vásárlók ¾ része az 5-10, míg a fennmaradók a 10-15 millió Ft közötti lakást keresik.

Apró átrendeződés a kerületek között volt viszont. A III. és IV. kerületek iránti kereslet egyaránt csökkent, megközelítőleg 5 százalékkal, míg például a VIII. és XIII. kerületeké nőtt. A Duna House Franchise Hálózat szerint a XI. kerület iránt 4 százalékkal kevesebb az érdeklődés, míg a XIX. után épp ennyivel több. 2010-ben a III. és XI. kerület volt a sláger, idén azonban nincs ilyen kiemelkedés, szinte homogén a klasszikus lakótelepek közötti arány.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;