Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Június 04. 14:29, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

„1 méteres vízoszlop ömlik a városra”

„1 méteres vízoszlop ömlik a városra”

Súlyosbodott az árvízi helyzet Borsod megyében éjszaka. Edelényben a Bódva több méteres szakaszon átszakította a gátat a híd előtt. 550 embert kellett kitelepíteni, 180 ház van veszélyben. Több épület is 2 méteres vízben áll. A 27-e

- A gát magasítására szolgáló homokzsákfal szakadt át. Ezen a részen 16-18 sor homokzsák volt egymásra rakva és ez nem bírta a víz hatalmas nyomását. Ez azt jelenti, hogy 1 méter 20 centi magas vízoszlop ömlik jelen pillanatban is a város egy részére. Helikopterrel fogjuk kijavítani a töltést. Helikopterrel úgynevezett „big-beg zsákokat" fognak behelyezni a gát azon szakaszába, ahol a homokzsákokat lesodorta a víz. Edelény megközelíthető, viszont a 27-es főút a Bódva híd előtti szakasza le van zárva, ott egy körübelül 60 cm-es magasságú, vagy talán picit magasabb vízátfolyás van. A 27-es úton az északi Bódva-völgy megközelíthetetlen - nyilatkozta a hírTV-nek telefonon Molnár Oszkár polgármester.

A legszörnyűbb éjszakán vannak túl


Az Edelény melletti Szendrőládon is a Bódva miatt kellett 400 embert kitelepíteni. Ők biztos, hogy napokig nem tudnak visszatérni otthonaikba. Közben a Zempléni-hegységben található Tolcsván a település történetének legszörnyűbb éjszakáján vannak túl, 350 házat öntött el a Tolcsva-patak. 20 családot kellett kitelepíteni, ők az idősek otthonában, valamint az iskolában töltötték az éjszakát. A patak nyolcvan centiméterrel haladta meg az eddigi legmagasabb tetőzést, ami kedden volt. A megáradt Szerencs-patak miatt Abaújszántón 80 embernek kellett elhagynia az otthonát. A Borsod megyei szakaszon akár jövő hét közepéig is eltarthat az árhullám a Bódván.

Borsodban hétszáz helyen védekeznek


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 700 településen védekeznek, a gátakon ezrek készülnek a két hét alatt már másodszor bekövetkező újabb árhullám visszaverésére. A megyei közgyűlés elnöke szerint a költségek már meghaladták az egymilliárd forintot. Az Ócsanáloson tartott rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez, ennek keret-összegét már hétfőn a korábbi közel kétszeresére emelte.

- A kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy figyelemmel kísérje ezt a helyzetet és megoldja a felmerülő problémákat. A kabinet rendelkezésre bocsátja azokat a forrásokat, amikre szükség van ebben a helyzetben. A hétfői kormányülésen az erre szánt 800 milliós keretet több mint 1,5 milliárd forintra emelték, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok ennyivel többet kapnak védekezésre - jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő.

53 ezer hektár elöntve


Közben egyre nagyobb területen okoz gondot a belvíz Csongrád megyében és az Alsó-Tisza vidékén. Tíz településen elsőfokú, tizenegyen másodfokú és hét településen harmadfokú belvízvédelmi készültség van. Az elöntött területek nagysága becslések szerint több mint 53 ezer hektár. A Tisza alsó szakasza is folyamatosan árad, a folyón most másodfokú a készültség.

Mégsem apad a Cuha-Bakony-ér


A korábbi előrejelzésekkel ellentétben mégsem apad a Cuha-Bakony-ér vize a Győr-Moson-Sopron Megyei Bőnynél. Az újabb esőzések miatt folyamatos védekezésre van szükség. Már több mint hetvenezer homokzsák védi a települést, az ideiglenes gátat pedig folyamatosan erősíteni kell, hogy ellenálljon a víz nyomásának. Ma délelőtt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adományt juttat el a településre. 130 család kap élelmiszercsomagot, összesen több mint félmillió forint értékben.

800 centiméter felett tetőzik a Rómainál a Duna


Közben megkezdődött a védekezés a Duna fővárosi szakaszán is. Ma napközben lezárják a budai és a pesti alsó rakpart egy-egy szakaszát, vasárnap pedig feltehetően a teljes hosszát. A folyó várhatóan hétfőn tetőzik a Római-partnál, a legmagasabb vízállás a 8 métert is elérheti. Az óbudai önkormányzat védelmi bizottsága szerint az árvíz miatt 11 családot kell kiköltöztetni a Római-partról, mert a területet teljesen elöntheti a Duna. Budapesten több védvonalat is le kell zárni.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció