Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Május 26. 07:11, vasárnap | Helyi
Forrás: wikipedia.hu

2013-as cannes-i filmfesztivál

2013-as cannes-i filmfesztivál

Ma van a 2013-as cannes-i filmfesztivál utolsó napja. A kicsivel több, mint egy hetes fesztivál óriási médiaaktivitást hozott magával. Főleg a betörések és a színésznők ruhái azok, amelyek mindig középpontban vannak.

A 66. cannes-i fesztivált 2013. május 15. és 26. között rendezik meg, Steven Spielberg amerikai rendező, filmproducer elnökletével. A nyitó- és záróeseményének ceremóniamestere Audrey Tautou francia színésznő lesz.

A fesztivál hivatalos válogatása nagyjátékfilmjeinek listáját 2013. április 18-án, a rövidfilmekét két nappal korábban hozták nyilvánosságra. A fesztiválszervezők tájékoztatása szerint a filmválogató bizottságok 2012 augusztusától összesen 1858 alkotást tekintettek meg,melynek eredményeként a versenyprogramban 20 nagyjátékfilmf és 9 rövidfilm szerepel; az Un Certain Regard szekcióba 18, a Cinéfondation keretében 18, míg versenyen kívül 8 új alkotást hívtak meg.

A különféle tematikus vetítések keretében további 40 filmmel ismerkedhetnek meg a fesztivállátogatók. A párhuzamos rendezvények Kritikusok Hete szekciójában 7 nagyjátékfilmet, 10 rövidfilmet, valamint a különleges előadások keretében további 3 alkotást mutatnak be; a Rendezők Kéthete szekcióban pedig 21 nagyjátékfilm, valamint 9 alternatív és fikciós kisfilm vetítésére kerül sor, köztük egy magyar kisjátékfilm is.

A rendezvénysorozat nyitófilmje Baz Luhrmann A nagy Gatsby című, versenyen kívül vetített romantikus drámája volt melynek főbb szerepeit Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Isla Fisher, Tobey Maguire és Amitábh Baccsan játsszák. A filmnek ez lesz a világpremierje. A fesztiválzáró eseményen Jérôme Salle Orlando Bloom és Forest Whitaker főszereplésével Dél-Afrikában forgatott thrillerje, a Zulu vetítésére kerül sor.

A Un Certain Regard zsűrielnöke Thomas Vinterberg dán filmrendező, míg a Cinéfondation és a versenyprogram rövidfilmjeinek zsűrielnöke az 1993-as arany pálmás Zongoralecke új-zélandi rendezője, Jane Campion lesz. Az Arany kameráért versengő mintegy 24 versenyfilmet (melyből 6 fiatal rendezőnők alkotása, s mindegyik a hivatalos válogatásban szerepel), az Agnès Varda francia filmrendező által vezetett zsűri értékeli.

A fesztivál ez évi díszvendége Bollywood, illetve a nemzeti filmgyártásának 100. évfordulóját ünneplő India lesz. Ugyancsak díszvendégként fogadják Kim Novakot, Alfred Hitchcock 1958-ban bemutatott Szédülés című pszichodrámájának főszereplőjét, a film restaurált kópiájának vetítése alkalmából, a tisztelegnek a 87 éves amerikai színész-rendező Jerry Lewis előtt, az éppen befejezett Max Rose című film versenyen kívüli vetítésével, amelyben a művész egy, a felesége elvesztése után az élet ízére ismét rákapó idős férfit alakít.

Forrás: wikipedia

Címkék: Cannes, filmfesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.