Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. Május 27. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

20 milliárd jut az állattenyésztőknek

20 milliárd jut az állattenyésztőknek

Jelentős forrásokra számíthatnak idén az állattenyésztők, ezen belül is a - sertés, baromfi - tartásával foglalkozók – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budap

A helyettes államtitkár a Terméktanács konferenciáján arról beszélt, hogy ebben az évben nemzeti támogatásként az abrakfogyasztó ágazatok csaknem 20 milliárd forinthoz jutnak. Ebből az állatjóléti támogatások összege 10 milliárd forint, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve a gyógyításra 7,035 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állati hulla-elszállítási és -ártalmatlanítási költségek támogatására 2,5 milliárd forintot kaphatnak az állattartók, míg egyéb állattenyésztési feladatok támogatására 750 millió forintot biztosít a tárca.

Feldman Zsolt szólt arról is, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) keretében az idén már több intézkedés is megvalósult az állattartók támogatásában. Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat III. ütemében 46,2 milliárd forintot ítéltek oda 338 beruházás finanszírozására. Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramon belül lehetőség van az UMVP pályázataihoz kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú beruházási hitel felvételére is. A helyettes államtitkár ismertette, hogy az agrár-forgóeszköz vis maior hitelprogram 11 milliárd forintos kölcsönt biztosít az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak.

Az előadó megerősítette, hogy rendelkezésre áll az Új Magyarország Agrár-forgóeszköz Hitelprogram keretében 15 milliárd forint összegű kölcsönlehetőség is. Emellett az agrár-forgóeszköz hitelprogram forrása szintén 15 milliárd forint, amelyből 10 milliárd forint az állattenyésztési ágazat szereplőit segítheti. Ezen belül 5 milliárd forint a baromfi- és a sertéstenyésztésben működő integrátorok, 5 milliárd forint pedig a nem integrált termelők finanszírozására szolgál.

A helyettes államtitkár a rendszer fontos elemeként említette az Agrár Széchenyi Kártya szabad felhasználású folyószámlahitelt, amely 500 ezer és 25 millió forint közötti összegben igényelhető.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta: a szakmai szervezet új vezetésének elsődleges célja, hogy gyakorlati tudnivalókkal segítse a tagság munkáját. Ezért olyan konzultációkat szerveznek számukra, ahol neves szakemberek és minisztériumi tisztviselők adnak első kézből tájékoztatást egy-egy, a tagság számára fontos kérdésről. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani tanácskozás, hiszen az állattenyésztők, köztük a sertéstartók is forráshiánnyal küzdenek, és így a különféle finanszírozási lehetőségek megismerése igen hasznos számukra.

A VHT titkára sikerként értékelte, hogy hamarosan megjelenik az Agrár Széchenyi Kártya, valamint azt is, hogy az agrár-forgóeszköz hitelprogram keretében 10 milliárd forint áll az állattenyésztési ágazatban dolgozó vállalkozások rendelkezésére – számol be az eseményről a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV