Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Szeptember 21. 14:02, péntek | Belföld

227 éve született a "Legnagyobb magyar" - Megemlékezés

227 éve született a

1791. szeptember 21-én született gróf Széchenyi István, a reformkori politikai küzdelmek egyik vezéralakja, aki a gazdaság és a közlekedés mellett Magyarország köz- és sportéletének szervezésében is halhatatlan érdemeket szerzett.

A politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési miniszterét, grófot Kossuth Lajos egykoron a „legnagyobb” magyarnak” nevezte, mi pedig máig is így tartjuk őt számon, hisz talán nincs még egy ember, aki ekkora féltéssel viseltetett volna a nemzet iránt.

A „legnagyobb magyar” Bécsben, a Széchenyi-család palotájában látta meg a napvilágot, édesapja Széchényi Ferenc gróf, a Nemzeti Múzeum későbbi alapítója, édesanyja pedig a szintén előkelő családból származó Festetics Julianna grófnő volt. Széchenyi gyermekkorát a császárvárosban, illetve Nagycenken töltötte, miközben igazi arisztokratához méltó nevelést kapott.

17 esztendős volt, amikor apja akaratára katona lett, más forrás szerint 18 évesen, katonai pályája megkezdésekor hagyta abba a rendszeres tanulást. I. Ferenc 1808-ban országgyűlést hívott össze Pozsonyban, mely – az 1809-re tervezett Napóleon elleni háborúhoz – 25 000 újonc megajánlása mellett nemesi felkelést is hirdetett. A családfő ekkor úgy döntött, hogy mindhárom fiát a harcmezőre küldi, így az ifjú gróf részt vett az 1809. évi győri ütközetben, és a vereség dacára számos jeles haditett fűződött nevéhez.

A Lánchíd építésére vonatkozó szerződést 1839-ben kötötte meg az országos bizottság, aminek Széchenyi volt a legtevékenyebb tagja.

Forrás: Barabás Miklós: A Lánchíd alapkőletétele (1864)

„Nincs nagyobb bűn, mint másokat vezetni, másoknak parancsolni, másokon uralkodni akarni – ahhoz való tulajdon és talentum nélkül.”
(gróf Széchenyi István)

Halála:

Félelemből egy végzetes pillanatban 1860. április 7–8. éjszakáján, vitatott körülmények között, önmaga ellen fordította fegyverét a Döblingbe vezetető úton. Bal tenyerét vízszintesen a szemöldökéhez szorítva fölülről megtámasztva a pisztolycsövet, a fegyvert a jobb kezével sütötte el.

A Lánchíd építésére vonatkozó szerződést az országos bizottság, aminek Széchenyi volt a legtevékenyebb tagja, 1839-ben kötötte meg.

Számos intézmény, köztéri alkotás őrzi Széchenyi István nevét.

Összeállította: Csobay Dániel

Forrás: rubicon.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;