Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Április 20. 07:25, kedd | Helyi
Forrás: HírTV

24 millióba került a hibás elbírálás

24 millióba került a hibás elbírálás

24 millió forintot fizetett rá pályázata hibás elbírálására a Győr-Moson-Sopron megyei Tényő. Az 1500 lelkes település óvodabővítésre pályázott és nye

A 75 millió forintos uniós támogatás csak a munkálatok háromnegyedére volt elég a tényői óvodában, az összköltség elérte a 102 milliót. A pályázatot elbíráló minisztériumi testület ugyanis úgy vette, mintha új óvodát építenének, nem pedig a meglévőt korszerűsítenék és bővítenék, ezért szigorúbb feltételeket támasztott. A szigorúbb feltételek 24 millió forint többletköltséggel jártak, amit a falunak vállalnia kellett, különben elesik a már elnyert 75 millió forinttól is.


A rövid határidő miatt hiába kértünk minisztériumi állásfoglalást, ami minket igazolt, a pályázatot csak a megnövekedett értékkel tudtuk beadni és fogadták el. A még hiányzó 3 millió forintot a közben bekövetkezett áldásos" áfaemelés okozta. Sajnos a kormány csak a nagyberuházásoknál kompenzálta az összeget, a kicsiknél, ahová mi tartozunk, nem" - mondta Varga Gábor, Tényő független polgármestere.


Bár a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elismeri, hogy a pályázat elbírálásánál hiba történt, a 24 millió forintot a falu nem kapja vissza. Az önkormányzat eleshet az áfaemelés 3 milliós pluszköltségétől is. Az állam ugyanis csak abban az esetben téríti meg az adókülönbözetet a beruházó önkormányzatoknak, ha a többletkiadás meghaladja az 5 millió forintot.



Nem járt eredménnyel a fellebbezés, bár elismerték ennek a jogosságát, de azért azt mondom, hogy más forrásokból az nkormányzati Minisztérium segítségével ezt az áfatöbbletet vissza fogjuk téríteni" - közölte Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács MSZP-s elnöke.


A visszatérítés időpontját a regionális tanács elnöke nem tudta megmondani.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.