Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Március 19. 06:21, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

260-265 forint között stabilizálódhat az euróárfolyam

260-265 forint között stabilizálódhat az euróárfolyam

A forint már nem erősödik jelentősen tovább az euróval szemben, és várhatóan a svájci frank is erős marad a következő időszakban a forinttal szemben az elemző szerint. A mostani 261 forintos euróárfolyam akár 260 alá is mehet, de 250 fo

Az elmúlt napokban jelentősen erősödött a forint a bankközi devizapiacon az euróval szemben, csütörtök délután 261 forint körül mozgott az árfolyam. A magyar fizetőeszköz erősödéséhez hozzájárult, hogy bemutatták a görög válságkezelő terveket, enyhültek a pénzpiaci feszültségek, és egyre több jel utal arra, hogy a világgazdaság ismét növekedési pályára áll, nem esik másodjára is vissza. Emellett az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet (Fed) bejelentette, hogy továbbra is alacsonyan kívánja tartani az ottani alapkamatot. Mindez együtt járt a nagyobb tőzsdék erősödésével, és ebből arra lehet következtetni, hogy folytatódhat a forint erősödése, de lassabb tempóban, és 250-es euróárfolyam egyelőre nem várható - magyarázta az elemző, aki szerint 260-265 forint körül stabilizálódhat az árfolyam.

Suppan Gergely szerint a forint erősödése hátráltathatja a magyar exportőrök tevékenységét. Most kevés ugyanis a belső tartalék, óvni kell az exportszektort a kockázatoktól, így a túlzott forinterősödés nem érdeke a magyar gazdaságnak - tette hozzá.

Az elemző beszélt arról is, hogy a közelgő parlamenti választások miatt a jelek szerint egyáltalán nem bizonytalanok a piacok. Most könnyen megjósolható ugyanis, melyik párt alakíthat kormányt. Emellett a forintra nézve önmagában erősítő tényező lehetne akár az is, ha a győztes párt nagy többséget tudna szerezni - mondta.

Míg az euróval szemben látványosan tudott erősödni a forint, a svájci frankkal szemben szinte alig, csütörtök délután 180 forint körül mozgott az árfolyam. A frank sokat erősödött az euróval szemben is, és mindennek ugyancsak több tényezője lehet: egyrészt a svájci gazdaság könnyebben jött ki a recesszióból, a svájci jegybank próbálta, de érdemben nem tudta fékezni a frank erősödését, emellett a görög krízis is felértékelte ezt a fizetőeszközt. Amikor az euróövezetben bizonytalanság van, a frank egyfajta „menedékdeviza" szerepet játszik, és ezt szeretik a befektetők - mondta Suppan Gergely.

A szakember úgy látja, hogy 150-160 forintos frank a közeljövőben biztosan nem várható, legfeljebb 176-178 forintos. A forint erősödésével együtt azonban jelentősen süllyedt Magyarország kockázati prémiuma az elmúlt időszakban, és ez a hitelkamatok csökkenéséhez illetve akár kisebb törlesztőrészletekhez vezethet hosszú távon.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció