Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Június 23. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

260 millióból újul meg a Corvinus arborétuma

260 millióból újul meg a Corvinus arborétuma

Több mint 260 millió forint uniós támogatásból kezdődnek nyártól jelentős újítási és fejlesztési munkák a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában. A forrásból kívánják megújítani az ott található élőhelyet, biztosítani

 

A Budapest szívében elhelyezkedő, csaknem 120 éves Budai Arborétum hazánk egyik kiemelkedő gyűjteményes kertje. 7,5 hektáros területén páratlan fás- és lágyszárú növénygyűjteménynek ad otthont, élő tankönyv a diákok és szakemberek számára, a távoli tájakról származó fajok és fajták honosításának műhelye, valamint a hazai dendrológiai nemesítés eredményeinek bemutató színtere. A területet a Közép-Magyarországi Operatív Program Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása című pályázati konstrukciójának keretein belül rekonstruálják.

 


"Az arborétum élőhelyei különleges és védett növényeknek adnak otthont, állapotuk megőrzése, fejlesztése, növényanyaguk gyarapítása igen fontos, ennek keretében 291 új növényfaj, illetve -fajta betelepítését tervezzük. Céljaink között szerepel a Budai Arborétum történetében központi szerepet játszó Dísztér, az egykori Kertészeti Tanintézet díszkertjének korhű helyreállítása is" - mondta dr. Hrotkó Károly projektvezető.

 


A projekt keretében az arborétumi kerti tavat újjáépítik, a Ménesi úti téglatámfalat megerősítik, a sziklakerteket, pergolákat pedig felújítják. A gyomosító, inváziós növényfajok visszaszorítása szintén fontos része a munkálatoknak, a fás szárú hulladék feldolgozását segíti majd a támogatásból vásárolt aprítékológép is, aminek köszönhetően a keletkező szerves hulladék helyben komposztálható és felhasználható marad. A Budai Arborétum 36 védett növényfajának megőrzése, valamint tíz védett növény visszatelepítése ugyancsak kiemelt feladat.


(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói