Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. November 21. 10:20, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

27 %-os áfa: egy középiskola évi büdzséje hiányzik majd Győrben

27 %-os áfa: egy középiskola évi büdzséje hiányzik majd Győrben

Jelentős pluszkiadásokra kell felkészülniük az önkormányzatoknak a jövő évben azzal, hogy januártól az általános forgalmi adó 25-ről 27 %-ra emelkedik.

A kisebb helyhatóságoknál ez néhány millió forintos többletterhet jelent, de a városok büdzséjét több százmillióval is megterhelheti. A többnyire uniós pályázatokból a települések nem szállhatnak ki, hitelt pedig nem vehetnek fel, így átcsoportosításokkal kell a hiányzó összeget kiegészíteni - írja a Hír Televízió.

A Győr melletti Bőnyben befejeződött a községháza felújítása. A 60 millió forintos beruházáshoz a falunak 20 milliós önrészt kellett hozzátennie. A magasabb áfafizetést azonban megúszták. Két másik projekt, a művelődési ház rekonstrukciója, és egy játszótér kialakítása azonban átcsúszik 2012-re.

Muraközi László polgármester, Bőny: "Ez a két beruházás, amit jövőre szeretnénk megvalósítani, ez 65-70 millió forintot jelent nettóban. Most, ha úgy vesszük, ezzel a kétszázalékos áfa-emeléssel 1,3-1,4 millió forinttal fog bennünket érinteni."

A fejleszteni vágyó településeken tehát a pluszkiadásokkal együtt kell tervezni a jövő évi költségvetést. Bőnyben a helyi futballcsapat támogatása bánhatja az áfaemelést. A háromezres Győrszemerén a szennyvízberuházásra a Tényővel közösen létrehozott önkormányzati társulás pályázott, amely visszaigényelheti az áfát. Más, csupán helyi beruházások után azonban itt is többet kell majd fizetni.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere, független

Szinkron: Azokban a Leaderes-pályázatokban, amelyek jövőre valósulnak meg, viszont már idén elnyerték az összeget, ott lehet gond ebből a két százalékos áfa-változásból. Ígéretek vannak arra, hogy kompenzálják ezt a különbözetet, amennyiben nem, akkor az önkormányzatoknak kell valahogy ezt megfinanszírozni."

"Az önkormányzatok nem áfa-visszaigénylők, éppen ezért minden áfa emelés az önkormányzatokat még inkább súlyosan érinti, mint mondjuk egy vállalkozást" - mondja Simon Róbert Balázs győri alpolgármester.

A győri közgyűlés korábban döntött a belvárosi rehabilitáció, és az Audi-beruházáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósításáról. A kétszázalékos áfaemelés ebben az esetben már tetemes összeg.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "350-360 millió forintos többletkiadást jelent az a kétszázalékos áfa emelés, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy 25-ről 27 %-ra emelkedik az áfa. Ezen belül, ugye ez mindenre vonatkozik ez a szám, a fejlesztésekre vonatkozó összeg 130-140 millió forint körül van."

A 350 millió forintos pluszköltség Győrben egy középiskola teljes évi költségvetését jelenti.

Címkék: Győrben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?