Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2010. Január 07. 06:33, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

2,3 milliárdot vontak meg a háziorvosoktól

2,3 milliárdot vontak meg a háziorvosoktól

2,3 milliárd forinttal csökkentette a háziorvosi kasszát a kormány január elsejétől. A Magyar Orvosi Kamara szerint a 3 éve változatlan finanszírozás csökkentése tovább rontja az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő praxisok helyzetét.

Egyes háziorvosoknak több mint 30 ezer forinttal utalt kevesebbet ebben a hónapban az egészségbiztosító. A kormány január elsejétől 2,3 milliárd forinttal csökkentette a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi praxisok finanszírozását.

- Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy praxist havonta néhány tízezer forint, összességében évente néhány százezer forintra tehető veszteség ér - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ráadásul a megemelt jövedéki adó többet vesz ki az orvosok zsebéből, mint amennyit a járulékcsökkentéssel benne hagyott a kormány.

Az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára mégis az adó- és járulékcsökkentés hatásaira hivatkozik, szerinte a gyakorlatban az intézkedés nem jelent majd elvonást. Azt is mondta: a második félévben plusz két milliárd forintot kap a háziorvosi kassza. A pénzt azonban a teljesítmény alapján osztják szét.

- Összességében a kassza nagyobb, mint a múlt évben, viszont a növekménynek egy része, az a bizonyos 2 milliárd forint, nem egyenletesen fog eloszlani a praxisok között, hanem a jól teljesítők kapnak belőle - jelentette ki Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Azt az államtitkár is elismerte, hogy az ehhez szükséges jogszabályváltozások még nem készültek el. A plusztámogatásban pedig csak a praxisok fele részesülne, például azok az orvosok, akik több beteget küldenek rákszűrésre.


Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

2023. December 10. 12:45, vasárnap | Belföld

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket - közölte közlekedési társaság az MTI-vel.

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben