Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2010. Január 07. 06:33, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

2,3 milliárdot vontak meg a háziorvosoktól

2,3 milliárdot vontak meg a háziorvosoktól

2,3 milliárd forinttal csökkentette a háziorvosi kasszát a kormány január elsejétől. A Magyar Orvosi Kamara szerint a 3 éve változatlan finanszírozás csökkentése tovább rontja az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő praxisok helyzetét.

Egyes háziorvosoknak több mint 30 ezer forinttal utalt kevesebbet ebben a hónapban az egészségbiztosító. A kormány január elsejétől 2,3 milliárd forinttal csökkentette a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi praxisok finanszírozását.

- Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy praxist havonta néhány tízezer forint, összességében évente néhány százezer forintra tehető veszteség ér - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ráadásul a megemelt jövedéki adó többet vesz ki az orvosok zsebéből, mint amennyit a járulékcsökkentéssel benne hagyott a kormány.

Az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára mégis az adó- és járulékcsökkentés hatásaira hivatkozik, szerinte a gyakorlatban az intézkedés nem jelent majd elvonást. Azt is mondta: a második félévben plusz két milliárd forintot kap a háziorvosi kassza. A pénzt azonban a teljesítmény alapján osztják szét.

- Összességében a kassza nagyobb, mint a múlt évben, viszont a növekménynek egy része, az a bizonyos 2 milliárd forint, nem egyenletesen fog eloszlani a praxisok között, hanem a jól teljesítők kapnak belőle - jelentette ki Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Azt az államtitkár is elismerte, hogy az ehhez szükséges jogszabályváltozások még nem készültek el. A plusztámogatásban pedig csak a praxisok fele részesülne, például azok az orvosok, akik több beteget küldenek rákszűrésre.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.