Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2023. November 08. 09:26, szerda | Belföld
Forrás: Honvédelem.hu

30 éve nem látott gyakorlat kezdődött Magyarországon

30 éve nem látott gyakorlat kezdődött Magyarországon

Elindult az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlat.

A november 7-ei, hódmezővásárhelyi megnyitón jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

Az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár laktanyájában a honvédelmi miniszter kijelentette, a veszélyek korát éljük. „A biztonság hosszú évtizedek óta szilárdan álló építményén komoly repedések jelentek meg. Háború, illegális migráció és vele együtt terrorveszély sújtja Európát” – mondta, hozzátéve, hogy „Magyarország Kormánya számára a béke megőrzése Hazánk és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb”. Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta, hogy a „szövetségeseinkkel szorosan együttműködve, minden biztonsági kihívásra megfelelő válaszokat adni képes, felkészült honvédséget építünk”.

A honvédelmi miniszter azt is leszögezte, hogy a Magyar Honvédség erősödik, fejlődik. Létszáma és haditechnikai felszereltsége egyre gyarapszik, a toborzási kampány eredménye jól láható, a Magyar Honvédség egyre magasabb szintre lép. „Az Adaptive Hussars 2023 is ebbe a sorba tartozik. Az ország nagy részét érintő, magyar földön települt NATO szervezetek bevonásával megszervezett hadgyakorlat keretében hazánk védelmi képességeit teszteljük és fejlesztjük.”

Hozzáfűzte, hogy az amerikai, horvát, olasz és török részvétellel zajló rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedő, a honvédség többségét és az államigazgatás egy jelentős részét érintő hadgyakorlat megszervezése és végrehajtása komoly feladat. „Jelenleg, a gyakorlat kezdeti fázisában közel 1000 katonát érint, ebből 340 fő külföldi és 170 tartalékos magyar honvéd. Legfőbb célja, hogy tesztelje az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességét.”

A miniszter elmondta: a gyakorlaton mintegy 4500 fő, több mint 200 különféle haditechnikai eszközzel vesz részt.

Ezzel ez a Magyar Honvédség 2023-ban tervezett legnagyobb, aktív és tartalékos katonák bevonásával megtartott gyakorlata. Kiemelte: „készen kell állnunk, hogy éles helyzetben megtegyük, amit meg kell tennünk a családunkért, amelyet szeretünk, a településért, ahol otthon vagyunk, az országért, amelyben élünk és a nemzetért, amelyhez tartozunk.”

Az Adaptive Hussars 23 megnyitóját követően Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kíséretében – megtekintette a hódmezővásárhelyi laktanyát, annak infrastrukturális fejlesztéseit, illetve személyesen is megismerhette a Lynx gyalogsági páncélozott harcjárművet és képességeit.

Címkék: hadgyakorlat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.

2024. Március 01. 08:24, péntek | Belföld

Gyopáros Alpár: nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Az alföldi kistelepüléseken ugyan nem állt meg a népességfogyás, de lassult az üteme a Magyar falu program hatására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Békés vármegyei Medgyesegyházán.

2024. Március 01. 08:23, péntek | Belföld

Lázár János: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá