Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. Április 03. 07:00, kedd | Belföld

30 ezerre bírságolhatnak, ha nem indexelsz

30 ezerre bírságolhatnak, ha nem indexelsz

Nem éppen mai találmány, mégsem árt időről időre felhívni a figyelmet az irányjelző használatára.

Az autós irányjelzőt nem sokkal az első kocsik felbukkanását követően, 1914-ben találták fel. Konkrétan egy hölgy, akinek a féklámpát és az ablaktörlőt is köszönhetjük.

Ezt követően gyorsan el is terjedt majd pedig kötelezővé vált a használata, ugyanis a hatóságok és az autósok is rájöttek arra, hogy segítségével sok baleset elkerülhető.

A KRESZ egyértelműen fogalmaz: "Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel a továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."

Amennyiben a rendőr az irányjelző használatának elmulasztásán kap, akkor 15 ezer forintos helyszíni bírságra lehet számítani. Ha feljelentés lesz a dologból, akkor a szabálysértési eljárás összege ennek duplája, vagyis 30 ezer forint.

Nemrégiben kiszámolták, hogy pontosan mennyibe kerül egy indexelés, és nem kell attól tartani, hogy ettől jelentősen megnő a kocsink fogyasztása. Ezenkívül egy ideje már arra a kérdésre is tudjuk a választ, hogy miért lehet kattogó hangot hallani az irányjelző használatakor.

Forrás: hvg.hu

Címkék: autó, bírság, indexelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.