Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2019. Május 14. 17:50, kedd | Külföld

31 fok van az északi sarkkörnél

31 fok van az északi sarkkörnél

Nagy hőmérséklet-különbségek jellemzik Európa időjárását ezekben a napokban: vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok.

De, ami ettől is szokatlanabb, hogy az északi sarkkörhöz nagyon közel lévő, oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott tegnap a hőmérő, írja az Időkép.

A lap szerint Közép-Európában ezzel szemben 20 fok alatt maradnak a maximumok, és a Földközi-tenger középső medencéjében is jóval hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. Van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest.

Az Időkép szerint a kontinens felett uralkodó áramlási viszonyok alakultak ki ekkora különbségek.

Jelenleg meridionális áramlás dominál, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő. Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut. Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg, tették hozzá.

Forrás: 24.hu

Kép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Külföld

Kamala Harris egy hét alatt 200 millió dolláros kampánytámogatáshoz jutott

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott - közölte az alelnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampányigazgató-helyettese vasárnap.

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.