Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Március 03. 06:12, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

360 fő fölötti a GE közép-kelet-európai ösztöndíjasainak száma

360 fő fölötti a GE közép-kelet-európai ösztöndíjasainak száma

Tizenöt magyar egyetemi hallgató csatlakozott március 2-án a GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíjasok regionális hálózatához: kilencen a Corvinusról, ketten-ketten pedig a Műegyetemről, a pécsi és a miskolci felsőoktatási intézményb

A GE Foundation Scholar-Leaders idei ösztöndíjait Leslaw Kuzaj, a GE közép-európai regionális vezető képviselője adta át a Károlyi-Csekonics Rezidencián megrendezett országos díjátadó ünnepségen. "A Scholar-Leaders ösztöndíj program a diákok egyedi támogatásán túl előmozdítja az egyetemek és az üzleti körök együttműködését és segíti a fiatal értelmiségiek közép-európai hálózatának kialakítását, mely kiemelt jelentőséggel bír a régió további fejlődése és gazdasági kooperációja szempontjából" - mondta Leslaw Kuzaj.
A GE Foundation anyagi támogatásával és az Institute of International Education (IIE; Nemzetközi Oktatási Intézet) szervezésében létrejött program az elmúlt nyolc évben több mint 360 közép-kelet-európai egyetemista számára tette lehetővé vezetői képességeik fejlesztését és egy regionális kapcsolati hálózat kialakítását. A kiválasztott tanulók a program keretében két éven át évi ezerötszáz eurós ösztöndíjban részesülnek, valamint nyáron egy nemzetközi vezetői készségfejlesztő szemináriumon is részt vesznek. A GE vezetők, mint a cég önkéntes szervezetének tagjai, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a diákok saját hazájukban egy napon át "árnyékként" kövessenek egy adott vezetőt, figyelemmel követve munkáját (shadow day).
2010-ben négy országból összesen 20 egyetem pályázói nyerhették el az ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményeik, illetve egyetemen kívüli tevékenységeik és további elismerésre méltó képességeik (például diákcsoportokban való tevékeny szerep, önkéntes munka, közösségi szerepvállalás, vezetői készségek) alapján. 2006 óta az ösztöndíjban részesülő diákoknak a program részeként önkéntes munkával is hozzá kell járulniuk saját környezetük (iskolájuk, városuk) fejlődéséhez, épüléséhez.

A 2002 őszén elindított magyar kezdeményezés sikerének köszönhetően a programot 2003-ban Lengyelországban, illetve 2004-ben Csehországban, majd két évvel később Romániában is elindították. Magyarországon 2002-ben öt magyar egyetemen: a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, illetve a Pannon Egyetemen indult el a kezdeményezés a közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki területen tanuló diákok számára. A lehetőség a másodéves diákok számára nyitott, idén azonban a Pannon Egyetemről nem díjaztak hallgatót, viszont kilencen a Corvinusról, ketten-ketten pedig a Műegyetemről, a pécsi és a miskolci felsőoktatási intézményből részesülhetnek a támogatásban.

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére