Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Július 03. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

37 milliós védekezés Bőnyön: 160 az önkormányzati, 200 millió a lakossági kár!

37 milliós védekezés Bőnyön: 160 az önkormányzati, 200 millió a lakossági kár!

Hetekkel az árvíz után a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben még mindig 17 házba nem lehetett visszaköltözni. A megrepedt, szétázott épületek állapota a biztosító felmér

Róth Györgyné, Bőny: "Majd egyenként fogjuk, aztán itt lesz egy deszka, bele a konténerbe, aztán hordjuk le. Más nem lesz. Mit kérjek, mondja meg, amikor az ország mindenhol romokban hever, én mit kérjek, amikor van, ahol ház sincs, ott mit tudnak csinálni? Ez ha kimegy, akkor kell egy vasalást leraknunk, ez a rendelet, mint a plafont, mikor öntöttük be, és akkor csak úgy jöhet a betonozás, majd ha a betonozás meglesz, akkor jönnek a kályhások, mert már az is ugye le van szedve, aztán akkor majd a festés, aztán talán karácsonyra már majd itt aludhatok."

Bőny polgármestere azt mondja, az önkormányzati épületekben és utakban keletkezett kár 160, a 121 megrongálódott magánháznál keletkezett kár mértéke pedig közel 200 millió forint. Egyelőre azonban a legnagyobb problémát a védekezés költségei, 37 millió forint kifizetése okozza. Muraközi László szerint késő lesz, ha csak a nyár végére, őszre érkezik meg a kormányzati segítségnyújtás.

Muraközi László polgármester, Bőny: "Nekünk nagyon késő, mert azok akik dolgoztak nekünk május 16-17-től, nekik most már lassan az áfa fizetési kötezettség aktuális lesz. Valamit mindenképpen kell fizetnünk, mert akik nekünk segítettek, bár valaki azt mondja, hogy jó pénzt kapnak érte, de jó néhány napi munkát ők is ingyen végeztek felajánlásként, de amit elvégeztek, számláztak, azt ki kellene, legalább a kétötödét fizetni, hogy az áfát, valamint az üzemanyagköltséget, valamit tudjanak maguknak is.

Az eddigi kárfelmérések alapján dönti majd el az önkormányzat, hogy a károsultak milyen arányban részesednek az állami segítségnyújtásból.

"Ahol már volt biztosító, ott a biztosító által felmért, megítélt kárösszeg alapján, valamint amit ők is tapasztaltak, láttak, ezt utca, házszámmal, biztosító megjelölésével felmérték, és ebből az építészkamara felmérésével, akkor ezt egyeztetjük, és annak alapján. Plusz a szociális helyzet, és jegyezzük azt is, hogy kinek van biztosítása és kinek nincs biztosítása, akinek nincs, ott megpróbálunk többet adni akkor, ha megkapjuk azt a pénzt, amiről szó van."


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.