Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. November 05. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

3,6 milliárd forint jut bérlakásokra

3,6 milliárd forint jut bérlakásokra

Továbbra sem ismert a fizetésképtelen lakáshiteleseken segítő Nemzeti Eszközkezelő működésének részletszabályozása, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes főosztályvezetője erre a kérdésre ki sem tért egy ingatlanpiaci konferenci

A nemzetgazdasági miniszter múlt szombaton, a költségvetés tervezetének bemutatásakor ismertette elképzeléseit a Nemzeti Eszközkezelőről. Ez a szervezet segítene a fizetésképtelenné vált ingatlantulajdonosokon. Az eszközkezelő állami garanciát vállalna a törlesztőrészletnek arra a részére, amelyet az adós már nem tud kigazdálkodni. „Elsősorban a bankok állíthatják meg a bajba jutottak lecsúszását. Utána belép az állam egy állami garanciával, abban már mind részt veszünk. Harmadikként lép be egy tulajdonból bérlakásba való átmenetel” – mondta Matolcsy György Fidesz–KDNP-s nemzetgazdasági miniszter.

A 2011-es büdzsé tervezetében a Nemzeti Eszközkezelő nem szerepel, a szervezet működéséről és a rendelkezésére bocsátott pénzről a Nemzetgazdasági Minisztérium otthonteremtési főosztályvezetője se beszélt az egyik internetes gazdasági újság által szervezett ingatlankonferencián. Maradt az előre megadott témánál, az új kormányzati lakáspolitika főbb irányainak ismertetésénél.

A kormány a munkáltatóktól és az önkormányzatoktól várja a bérlakások építését. Az Állami Bérlakás Programra 3,6 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetés tervezetében a Matolcsy-tárca. „Az önkormányzatnak jelenleg is megvan az a lehetősége, hogy az árverezésre bocsátott lakásoknál belépjen, mint vevő. Tehát ez az elővásárlási joga adott az önkormányzatnak e mellé, ha az állam valamilyen pénzt is ad, akkor azt hiszem, hogy ennek az előfordulási lehetősége nagyobb lesz, mint a korábbiakban volt” – fogalmazott Csider László, a Nemzetgazdasági Minisztérium otthonteremtési főosztályvezetője. A bankok viszont a Nemzeti Eszközkezelő indulására várnak. A pénzintézeteknek megvannak a maguk eszközei a bedőlt hitelek kezelésére, de mozgásterüket a kilakoltatási tilalommal szűkítette a parlament. „Mindenféle olyan ígéret vagy jelzés az ügyfelek számára, miszerint kiút lehet számukra az, hogy nem fizetik a hiteleiket, az azonnal és abban a pillanatban a hitel, a fizetőképesség adataiban megjelenik. Az emberek fizetőképessége, hajlandósága egyértelműen romlik, ha azt látják, hogy lehetséges kiút az, hogy ők nem fizetik vissza a hitelüket. Ez egy nagyon veszélyes folyamat, és ezt mindenképpen meg kell akadályozni” – nyilatkozta Harmati László, a FHB Jelzálogbank Nyrt. Vezérigazgatója.

Az adatok szerint 2009-hez képest lassult, de nem állt meg a fizetésképtelen lakáshitelesek száma.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk