Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Október 21. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

46 milliós kártérítést fizethetnek a lincselők

46 milliós kártérítést fizethetnek a lincselők

Összesen 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság az Olaszliszkán 2006. október 15-én, gyermekei szeme láttára meglincselt, tiszavasvári tanár, Szögi Lajos családjának. Háro

Mint ismert, Szögi Lajost 2006. október 15-én brutális kegyetlenséggel, két gyermeke szeme láttára verték agyon Olaszliszkán. A tanár szabályosan közlekedett a kocsijával, amikor egy kislány átszaladt előtte az úton, majd az árokba esett. Nem sérült meg, felpattant és elszaladt. A feldühödött rokonok, akik azt hitték, a gyerek meghalt, kirángatták a férfit a kocsijából, és meglincselték. Mindennek szemtanúja volt a kocsiban ülő, akkor 6 és 10 éves, két kisebbik lánya.

Szögi Lajos családja - 3 lánya, özvegye, szülei és nagymamája - összesen 57 millió forint nem vagyoni kártérítésre nyújtott be keresetet, továbbá az autóban rongálással okozott kár megtérítésére.

A nyolc alperes - akiket a lincselés miatt indított büntetőperben a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért korábban 157 fegyházbüntetésre ítélt a bíróság - ezúttal sem jelent meg a tárgyaláson. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán meghozott, nem jogerős ítéletében összesen 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a családnak.

Kocsis Ottília bíró az indoklásban elmondta: a gyilkosság idején 6 éves kislány szenvedte el a legnagyobb lelki sérülést, ezért a számára megítélt 10 millió forint nem vagyoni kártérítéshez igazította a család többi tagjának megítélt összeget: a középső gyermeknek 9, a most 20 éves legidősebbnek 8, az özvegynek 6, a szülőknek 5-5, a nagymamának 3 millió forintot. Kötelezte az alpereseket a rongálással okozott 388 ezer forint kár megtérítésére, a perköltség, a szakértői költség és az illeték megfizetésére.

Helmeczy László, a család ügyvédje elmondta: az emberéletet nem lehet pótolni, igazi kárpótlást az ítélet sem nyújt, hiszen Szögi Lajost nem tudják feltámasztani. Hozzátette: ekkora összegű, nem vagyoni kártérítést Magyarországon bíróság még nem ítélt meg.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.