Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Június 21. 13:12, péntek | Helyi
Forrás: infogyor.hu

5 tipp, ahhoz hogy kibírjuk a kánikulát

5 tipp, ahhoz hogy kibírjuk a kánikulát

Hirtelen jött hőség nem csak az idősekre, de a fiatalokra is megterhelő hatással bír. Nem könnyű felvenni a harcot a meleggel, főleg tömegközlekedési járműveken vagy akár az utcán sétálva.

De van néhány alapszabály, praktika, amivel elviselhetőbbé válik a forróság:

1. Lényeges az izzadás által elvesztett folyadék pótlása. Minimum két liter, lehetőség szerint víz fogyasztása ajánlott. Senki ne induljunk úgy útnak, főleg hosszabb távra, hogy nincs nálunk folyadék. Az alkohol fogyasztása lassítja a keringést és növeli a víz-só veszteséget, ezért kevésbé ajánlott, hogy a hideg sört igyunk a felfrissülés érdekében.

2. Aprócska trükk, de sokat segíthet: egy permetezésre alkalmas kiürült flakont mossunk ki alaposan, majd töltsük fel hideg vízzel. Útközben, ha úgy érezzük, már nem bírjuk a hőséget, csak fújjunk belőle magunkra és már is felfrissülünk. Ugyan így javasolt egy fehér vékony sál vagy kendő benedvesítése, amit a nyakra, vállra, csuklóra lehet helyezni, ezzel is hűtve magunkat.

3. Bár kecsegtető a napozás gondolata, hiszen percek alatt szép színt lehet elérni. De ezek a sugarak közel se kedvezőek a bőr számára. Káros UV-sugárzást érdemes kerülni, helyette az árnyékot választani.

4. Fogyasszunk könnyű ételeket, ha sokat izzadunk, pótoljuk a só mennyiséget. Ezekben a napokban kerüljük a csípős, fűszeres ételeket. De ugyanígy vigyázni kell a hideg vízzel is, mert a szervezet úgy működik, hogy először felmelegíti a vizet, majd így tudja feldolgozni, ez a folyamat szintén izzadással járhat.

5. Az izzadás ellen, amit tehetünk, hogy lenge pamut ruhát veszünk fel. Kerülve a pasztellszínű ruhákat, amiken látszanak a foltok. Ideálisak a fehér, halványszínű ingek, sőt ha védeni akarjuk bőrünket ajánlott a hosszú ujjú, nagyon vékony anyagú fehéring.

Címkék: hőség, kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 08:13, kedd | Helyi

Később zár a hivatal

Mától május 21-ig, az adóbevallási határidőig hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai.

2024. Május 14. 07:11, kedd | Helyi

Szünetel az ivóvízellátás szerdán Ménfőcsanakon

Az Ecker János és Hegymester utcákban hálózat rekonstrukciós munkák miatt május 15-én, szerdán 8:00 és 14:00 óra között az ívóvízellátás szünetel – tájékoztatta a felhasználókat a Pannon-Víz.

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.