Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. November 05. 15:45, hétfő | Bulvár

50 éve írták le, most több százezer dollárért elárverezik Elton John kéziratát

50 éve írták le, most több százezer dollárért elárverezik Elton John kéziratát

Több százezer dollárért kelhet el egy New York-i árverésen Elton John Your Song című számának eredeti kézirata.

A Bonhams aukciósház előzetes becslése alapján akár több százezer dollárt is fizethetnek érte. A kézirat nem kottát tartalmaz, hanem a dal szövegét, ami egyébként Elton John állandó szövegírója, Bernie Taupin munkája. A kézirat azért lehet jelentős gyűjteményi darab, mert ez lett az énekes első igazán nagy sikerszáma 1970-ben. A dal azóta is folyamatosan szerepel Elton John repertoárjában, de közben számos más világsztár, köztük Frank Sinatra, Petula Clark és Lady Gaga is elénekelte. A Bonhams hangsúlyozta, hogy a kézirat, amely kék tintával készült, és szerepel rajta Taupin aláírása is, az egyetlen eredeti példány a dalszövegből.

A relikviát november 19-én Taupin első felesége, Maxine bocsátja árverésre. Az aukciósház nem becsülte meg pontosan a várható leütési árat, csupán annyit közöltek, hogy hat számjegyű összeget várnak.

Elton John a '70-es évek elején adott interjúiban elmondta, hogy miután megkapta a dalszöveget Taupintól, alig tíz perc alatt megkomponálta hozzá a zenét. John 2013-ban a Rollig Stone magazinnak arról beszélt, hogy a Your Song szerinte tökéletes, és minden alkalommal jobb lesz, amikor elénekli.
"Én 22 voltam, ő 19 és ez óriási önbizalmat adott." – mondta annak idején.

A népszerű számok kéziratai rendszerint nagy érdeklődést váltanak ki a gyűjtők körében. Bob Dylan Like A Rolling Stone című számának eredeti kézirata 2014-ben kétmillió dollárért (565 millió forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

Taupin több más dalszövegének kéziratát – köztük a Diana hercegnő temetésére átírt Candle in the Wind szövegét – is eladja, azokra november 9-én lehet licitálni egy másik New York-i aukción.

Forrás: origo.hu

Főkép: stereogum.com

Kép: Bonhams aukciósház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.