Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 27. 15:40, kedd | Belföld

56. alkalommal is Színházi Világnap

56. alkalommal is Színházi Világnap

1957. március 27-én volt a párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója. Ennek emlékére 1961-től a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésének határozata alapján ez a nap a színházé.

Aszínészek és a színházi dolgozók, illetve a kultúra előtt tisztelgünk ekkor. 1978-tól minden évben egy-egy, a Nemzetközi Színházi Intézet által felkért színházi alkotó üzenetet fogalmaz meg erre a napra, amely a világ összes országában elhangzik.

Az első ilyen üzenet Jean Cocteau-tól származott. Az elmúlt éveket illetően 2013-ban Dario Fo Nobel-díjas drámaíró, színész, zeneszerző, színházigazgató, 2014-ben Brett Bailey, dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező, 2015-ben Krzysztof Warlikowski, a kortárs lengyel színház egyik legelismertebb rendezője, a varsói Nowy Teatr művészeti igazgatója fogalmazott meg hasonlót. 2016-ban Anatolij Vasziljev neves orosz rendező üzent. Kiemelte, hogy színház mindig volt, örökké lesz, és az eljövendő ötven-hetven évben különösen nagy szükség lesz rá. „Mert valamennyi művészet közül csakis a színház az, ahol a szó szájtól szájig, a tekintet szemtől szemig, a mozdulat kéztől kézig, testtől testig hatol. Nincs szüksége közvetítőre.” Hangsúlyozta, hogy mindenféle színházra szükség van, kivéve a politikai játszmák színházára. A tavalyi évben Isabelle Huppert francia színész írt üzenetet a színházi világnap alkalmából: „Elég egy üres tér és a színész. Vagy színésznő. Mit csinál, mit mond? A közönség figyeli, és soha ne feledjük, közönség nélkül nincs színház. Egyetlen néző közönség. De azért ne legyen túl sok üres szék a nézőtéren.” Huppert leginkább a színház nemzetek és nyelvek felett álló értékét emelte ki.

Az idei színházi világnapi üzenet március 27-én derül ki, s minden előadás előtt felolvassák majd, Magyarország teátrumaiban is. A jeles nap alkalmából országszerte sok érdekes program várja majd a közönséget a színházakban. A napot számos határon túli színház, többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színház is ünnepli. Mivel a nap célja a színházi szakemberek előtt való tisztelgés, a színházi világnak ez egy meglehetősen jó alkalom arra, hogy kitüntetéseket és díjakat adjon át számukra. Ilyenek a Gobbi Hilda-, a Soós Imre- és a Vámos László-díjak, a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díja, valamint a MASZK Országos Színészegyesület díjai, amelyek egy gála keretei közt kerülnek átadásra. A színházi világnapot 2018-ban 56. alkalommal ünneplik világszerte.

Forrás: elteonline.hu, hetedhéthatár, jelesnapok, hvg

Kép:Debreceni Nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során