Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Augusztus 29. 11:52, hétfő | Helyi
Forrás: V-Mozinet

6. Mozinet Filmnapok Győrben a Rómer Házban

6. Mozinet Filmnapok Győrben a Rómer Házban

A 6. Mozinet Filmnapok október 28-31-e között idén Cannes-ból hozza el a legfrissebb alkotásokat és a közelmúlt nagy sikereit. A válogatásban öt film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznon.

Mindegyik filmben közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket: a Filmnapok 4 napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el.

Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is igen sokszínű: koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai függetlenfilm, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, illetve francia művészfilm egyaránt megtalálható benne – és természetesen a programból nem hiányozhat a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar film, a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i Fődíjjal kezdte a diadalútját.

Az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjából négy film is érkezik.

Asghar Farhadi,
az Oscar-díjjal kitüntetett Nader és Simin – Egy elválás története iráni rendezőjének új filmje a legjobb forgatókönyv és a legjobb főszereplő díját is elnyerte májusban. Az ügyfél (The Salesman) a Variety kritikusa szerint hitchcocki feszültségű, a Screen pedig Michael Haneke legelismertebb munkáihoz hasonlította. A film egy házaspár kapcsolatát mutatja be, amelyet próbára tesz váratlan és szerencsétlen események láncolata.

A legismertebb dél-koreai rendező, a Bosszú-trilógia, köztük az Oldboy rendezője, Park Chan-wook legújabb filmjét, A szobalány (The Handmaiden) is a 6. Mozinet Filmnapokon nézheti majd meg először a magyar közönség.

Az Arany Pálma-díjas rendező, BrunoDumont alkotása, A sors kegyeltjei… meg a többiek (Slack Bay) abszurd fekete vígjáték, amely olyan sztárokat vonultat fel, mint Fabrice Luchini, az Oscar-díjas Juliette Binoche és Valeria Bruni Tedeschi. Alain Guiraudie új filmje, a Staying Vertical (eredeti cím) a kritikusok véleménye szerint a Cannes versenyprogram legkülönlegesebb alkotása volt. Végül az Un Certain Regard szekció fődíjasa, a finn Juho Kuosmanen elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel forgatott filmje, az Olli Mäki legboldogabb napja is 6. Mozinet Filmnapokon debütál majd.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának különdíját kapta A vörös teknős animációs film.



A japán stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egészestés alkotás az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit kilencévnyi megfeszített munkája eredményeként született. A Ghibli nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota vagy a Szél támad.
A vörös teknős történetében egy hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket célzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.



A vörös teknős vetítése ráadásként egy igazi magyar nagyágyúval egészül ki: a film előtt vetítjük ugyanis – mind a Mozinet Filmnapok, mind a későbbi mozibemutató alkalmával – Bucsi Réka különleges hangulatú rövid animációját, a LOVE-ot, amely szellemiségében méltó párja Dudok de Wit mozijának. A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott és francia koprodukcióban elkészült film az idei Berlinale-n debütált, és azóta több, mint 70 nemzetközi filmfesztiválra kapott már meghívást.

A premierfilmek mellett olyan korábbi cannes-i sikerfilmek is újra vászonra kerülnek, mint a Mozinet első mozibemutatója, az Éjféli moziláz (35 mm-es kópiáról), a Macbeth, az Ifjúság, A messzi dél vadjai és a Saul fia (szintén 35 mm-es kópiáról).
A vetítéseket kiegészítik majd a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és egyéb rendezvények.

A 6. Mozinet Filmnapok helyszínei: Budapest - Puskin Mozi, Békéscsaba - Center, Debrecen - Apolló mozi, Eger - Agria, Győr - Rómer Ház, Kecskemét - Otthon mozi, Miskolc - Művészetek Háza, Nyíregyháza - Krúdy mozi, Pécs - Apolló mozi, Szeged - Belvárosi mozi, Szentendre - p'Art mozi, Székesfehérvár - Barátság mozi, Szombathely - Savaria mozi, Veszprém - Városi Művelődési Ház - írták a tájékoztatóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.