Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2011. December 15. 12:54, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

662 milliárd dollárt költenének háborúsdira

662 milliárd dollárt költenének háborúsdira

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az Egyesült Államok 2012-es évi, 662 milliárd dolláros katonai költségvetését.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet magában foglalja azt a vitatott rendelkezést is, amely kiterjeszti a hadsereg illetékességét az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított személyek fogva tartásával kapcsolatban. A katonák illetékességi köre korábban csak a külföldön elfogott, külföldi állampolgárságú terroristákra terjedt ki, a most elfogadott jogszabálytervezet értelmében azonban kiterjed az Amerikában letartóztatott amerikai állampolgárokra is.

A kitétellel kapcsolatban Barack Obama elnök, aki azt szorgalmazza, hogy a terroristákkal kapcsolatban a szövetségi polgári hatóságok járjanak el, korábban vétót helyezett kilátásba, ám röviddel a képviselőházi szavazás előtt eltekintett ettől. A Fehér Ház csütörtöki közleménye méltatta, hogy a törvénytervezeten egy sor módosítást hajtottak végre, de aggodalmát fejezte ki a jogállamiság elveinek betartásával kapcsolatban, és jelezte, hogy az eljárás módosítását fogja kezdeményezni.

A várakozások szerint a katonai költségvetést a szenátus is megszavazza a héten. A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet, amelyet 283-136 arányban fogadtak el, új szankciókat tartalmaz az iráni központi bank ellen, és „megelőző intézkedésként” befagyasztja a Pakisztánnak folyósítandó támogatások több, összesen több száz millió dolláros tételét is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.