Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Október 18. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

94 ház maradt üresen, hőkamerával figyelik a veszélyes pontokat

94 ház maradt üresen, hőkamerával figyelik a veszélyes pontokat

Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra, a faluba 191 ember nem akar visszaköltözni, 94 ház áll üresen – tájékoztatott a legfrissebb helyzetről vasárnap a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos információk közzétételé

Kolontár polgármestere szombaton késő este egyeztetett a helybeliekkel, akik ezután kitölthették azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy mik az elképzeléseik a jövőbeni lakhatásukról. A nyilatkozatok összesítése és elemzése megkezdődött.

Devecserben is nyilatkozhatnak a helyiek, hogy hol szeretnének élni. Az éjszaka Devecserben fokozottan ellenőrizték a lezárt területeken való mozgást, Kolontáron 23 órától kijárási tilalom volt. Szombaton Kolontárra 3, Devecserbe 6 hangágyút telepítettek a szakemberek, hogy ha kell, azok segítségével riasszák a helybelieket.

A két településen a honvédség kirendelt erői is részt veszek a munkában, a honvédség üzemelteti a Devecseren felállított mentesítő állomást is. A hatóságok folyamatosan biztosítják a települések felügyeletét, valamint váltásos rendszerben a veszélyeztetett gátszakaszon állandó figyelő szolgálatot látnak el. Kolontáron és Devecseren a rendőrség vasárnap este 22 órától fokozott ellenőrzést tart.

Egy út- és hídépítő csoport folytatta a megsemmisült kolontári híd helyett telepített ideiglenes honvédségi gyaloghíd fenntartását és tagjai részt vettek az új, 30 tonna teherbírású faszerkezetű híd létesítésének előkészítő munkálataiban.

A szennyeződés sehol nem jutott 10 centiméternél mélyebbre

A tudományos tanács elfogadta azokat a megállapításokat, hogy a szennyeződés sehol sem jutott 10 centiméternél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel - közölte vasárnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nincs veszélyben. Ezt a tényt megerősítették azok az EU és WHO szakértők is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat.

Az eddigi vizsgálatok megállapításairól és a gátszakadás következtében kialakult helyzetről szombaton tárgyalt a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa, Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos részvételével.

Bakondi György szerint a hazai kutatók felkészültsége elegendő segítséget ad a katasztrófavédelem számára. Azonban mivel a mostanihoz hasonló vegyi katasztrófa még sehol nem történt, így annak tanulságai a többi uniós tagállam számára is hasznosak lehetnek, A kormánybiztos ezért tartotta fontosnak a külföldi szakértők helyszíni vizsgálatait, nem pedig azért, mert itthon hiány lenne tudományos szakemberekből.

A kormánybiztos a tárgyaláson egyértelművé tette, hogy a kárfelszámolás és helyreállítás során kizárólag az MTA kutatói által végzett, vagy megerősített vizsgálati eredményekre alapoz a katasztrófavédelem. Az ülésen az a döntés született, hogy a továbbiakban a tanács határozza meg, milyen védőeszközöket használjanak a területen beavatkozóként tevékenykedők, illetve, hogy melyek a területen a leghatékonyabban alkalmazható anyagok és eszközök.

A kárfelszámolás érdekében szükséges rövidtávú intézkedések mellett a grémium stratégiai javaslatot is kidolgoz a kormányzat számára az ajkai timföldgyár zagytározói által okozott kockázatok megszüntetésére. A térségben a KKB tudományos tanácsa szervezi és irányítja a hazai és külföldi kutatók tevékenységét, az engedélyeket a katasztrófavédelem adja ki, erről az érintett polgármestereket, valamint a helyi és megyei védelmi bizottságokat tájékoztatják.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV